Hornstövan

Hornstövan, Hornstugan eller Rövargrottan på Bokenäs som den också kallas ligger väster om Uddevalla. Grottan som är 35 meter lång ligger under en uppstickande bergsformation som kallas Kamperöds horn. En gång leder ner till höger över lutande hällar och utmynnar i ett rum som är ungefär 3,5 meter gånger 2,5 meter, med ett hål i taket som släpper in dagsljuset. Takhöjden är cirka 3 meter. I rummet finns rester av en eldstad av stenar med sot och kol.

Sägnen berättar att 1843 instämdes Lars Kraft från torpet Kaserna-Krafthagen till tinget, anklagad för att ha hyst ”käringar och löst folk”. Man hade nämligen gripit tretton personer i Åsebergen, där det visade sig finnas en grotta inte långt från Krafts stuga. Den kallades Hornstugan och var känd som ett tillhåll för rövare.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/adf0935a-126e-45d3-8d76-14f247de9c18

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Hornstövan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Lejdebergsgrottan

Lejdebergsgrottan ligger på Bokenäs norr om Orust. Grottan är totalt 13 meter lång, i grottan finns en trång men passerbar passage.

Trollbackens kyrka

Trollbackens kyrka är en 35 meter lång grotta väster om Uddevalla.

Dynge borgruin

Dynge borgruin eller Dynge hus som det kallades på sin tid, var tidvis en norsk riksborg, verkade som en befäst borg från cirka 1250 till 1500-talets början, då den brann ned. Den är belägen i Skredsviks socken i Uddevalla kommun i Bohuslän. Omnämns i det norska diplomatariet ett flertal gånger. Utgrävd 1912-1913 av Wilhelm Berg, som även grävde ut Ragnhildsholmen på 1880-talet, vars borgs tillkomst var samtida med Dynge hus och hade flera likheter. Dynge hus låg cirka 18 kilometer från Dragsmarks kloster. Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Dynge_borgruin

Borgilagrottorna

Borgilagrottorna är en serie grottor som ligger på norra Orust. Grottsystemet är uppmätt till minst 250 meter. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC8REC2_borgilagrottorna?guid=bc93c58d-4044-4c3a-bb2d-49806bc603d0

Lundeberga kyrka

Lundeberga kyrka är en 37 gånger lång sprickgrotta på Orust. I grottan finns ett sal som bara är en meter bred men har en imponerande takhöjd på 8 meter. Sägnen säger att innan den närbelägna Torps kyrka byggdes så användes grottan som kyrka av de allra första kristna på platsen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.