Höversbygrottan

Höversbygrottans längd är 50 meter och grottan kan sägas ha två våningar. Genom en i början ganska smal huvudingång som sluttar nedåt samt via ett rymligt men snedställt utrymme, nås en grottkammare med full ståhöjd. Längst ner i den bortre delen av denna leder en låg gång som kräver åtskilliga meter ålning till ytterligare en kammare, som är vid men har låg takhöjd. Från förstnämnda kammare leder också gångar till två grottmynningar som är betydligt trängre än huvudingången.

Sägner som grottan berättar om dvärgar och att deras smedja funnits i grottan, ibland ska eldskenet från härden varit synligt.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCK3WX

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6versbygrottan

Källa: https://www.linkoping.se/globalassets/bygga-bo-och-miljo/naturvard-och-parkskotsel/utflyktsguiden/17-hoversbygrottan.pdf?48e3d7

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Höversbygrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Grottan vid Hummelsätter

Grottan vid Hummelsätter ligger söder om Norrköping. Grottan består av ett 3 meter gånger 1.5 meter stor rum under några block.

Grottan vid Pukebacke

Grottan vid Pukebacke ligger sydost om Linköping. Grottan som är 34 meter lång har skapats av en rak sprickzon som löper genom berget bildar en kryftgrotta. Grottan kan på vissa ställen vara väldigt trång.

Pålstorpsgrottan

Pålstorpsgrottan är en grotta under ett stort block norr om Åtvidaberg. Grottan är ungefär 10 meter lång och flera mindre gånger utgår från den.

Grottorna i Tjuvberget

Grottorna i Tjuvberget ligger sydöst om Linköping. Grottan är en 10 meter lång sprickgrotta som skapats då berget spruckit. Det finns även flera andra mindre grottor i närheten. Enligt sägnen ska en kyrktjuv gömt sitt byte på platsen.

Jörans grotta

Jörans grotta är en grotta nordost om Åtvidaberg vid stranden på sjön Såken. Grottan ligger i en bergssida ner mot sjön.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.