Information

På denna sida tipsar jag om spännande platser i Sverige att besöka. De flesta av platserna på denna sida ligger öppna och helt övergiva i skog och mark. Här finns inga platser som kräver intrång eller på annat sätt är olagliga eller förbjudna besöka. Nästan alla platserna är kostnadsfria att besöka, men det finns några undantag.

Roten till Äventyrligare finns många år bakåt i tiden då jag för eget behov började göra kartor för att hålla reda på platser som jag ville besöka. När sedan Coronaåret 2020 kom och den planen på husbilssemester i Italien snabbat lades ner till förmån för Sverigesemester, insåg jag att jag behövde förbättra mitt system.

Jag behövde något bättre och när jag ändå skulle bygga något bättre, väcktes tanken på att det kanske även var andra som var intresserade. Här föddes idén till Äventyrligare. Jag bygger dock fortfarande sidan främst för min egen skull, därav urvalet till de platser som finns med.

Tjänsten byggdes lite snabbt i sin första version på lite drygt en vecka därefter så har jag fyllt på med fler och fler platser.

/ Johan

Är det något du undrar?

  Karta till Information

  Visa positionen i Google Maps
  Visa positionen på Hitta.se

  Äventyr i närheten

  Grottor i Skåne – Gör en spännande utflykt

  Skåne är ganska fattigt på grottor men med Kullaberg som ett stort undantag då ca 150 grottor dokumenterats på platsen. I övriga Skåne finns inte så många grottor men de som finns är desto mer intressanta.

  Grottor i Halland – Gör en spännande utflykt

  I Halland finns flera spännande grottor. Sveriges Speleologförbund har utsett den spännande Midsommarstugan till Landskapsgrotta.

  Grottor i Blekinge – Gör en spännande utflykt

  I Blekinge finns många grottor att besöka. Den längsta Hörviksgrottan finns inte med på denna sida eftersom ingången ligger i en privat brunn. Sveriges Speleologförbund har utsett Skaftaskärv till landskapsgrotta.

  Grottor i Småland – Gör en spännande utflykt

  I Småland finns många grottor allt i från stora Älmekärrsgrytet till omskrivna och utflyktsvänliga Singoallas grotta. Landskapsgrottan utsedd av Sveriges speleologförbund ligger söder om Kalmar och heter Kanaberg (alt. Karnaberg).

  Grottor i Bohuslän – Gör en spännande utflykt

  I Bohuslän finns grottor både i inlandet och något mer svårtillgängligt ute på öarna. Landskapsgrottan utsedd av Sveriges Speleologförbund heter Klinggrottan och ligger på Stora Kornö.