Ivanssons Bilskrot i Båstnäs

Ivanssons Bilskrot i Båstnäs ligger söder om Töcksfors i Värmland, nära den norska gränsen. Här startade bröderna Ivansson 1956 en bilskrot. En stor del av kunderna kom från Norge som innan de norska oljefyndigheter hade en pressad ekonomi. Bilskroten gick under många är bra, men när norrmännen under 1970-talet fick bättre ekonomi så gick det allt sämre för bilskroten.

Under 1980-talet lagdes skroten ner men ungefär 1000 bilar, på en yta av ungefär två hektar, blev kvar på platsen. Idag så återtar sakta naturen bilarna som befinner sig i olika stadium av nedbrytning och platsen har blivit en turistattraktion som lockar besökare både från Sverige och utomlands.

På platsen finns ingen skyltning eller annat arrangerat utan man får vandra runt själv.

Källa: https://www.swedishnomad.com/sv/bastnas-bilkyrkogard/

Källa: https://www.vastsverige.com/dalslandskanal/produkter/bastnas-bilkyrkogard/

Källa: https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20160724/tips-besok-sveriges-vackraste-bilkyrkogard/

Karta till Ivanssons Bilskrot i Båstnäs

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Gulleksugnen

Gulleksugnen är en grotta sydväst om Årjäng. Grottan är 8.5 meter bred och 3.7 meter hög vid ingången.

Ofredsboa

Ofredsboa är en grotta sydväst om Årjäng. Grottan består av ett överhäng där det finns en grotta under. Det sägs att i krigstid under 1600 och 1700-talet så flydde kvinnor och barn hit. Positionen visar platsen där stigen till grottan börjar.

Ofredsboden

Ofredsboden ligger strax norr om Årjäng. Grotta har en nedgången som är 0.8 gånger 0.3 m och ca 2 m djup. Sedan leder en gång i nordlig riktning, som enligt uppgift är minst 5 meter lång. Troligtvis har gången tidigare varit längre, men har blivit förstörd genom ras. Enligt berättelser ska vid ofred Tvärdalens befolkning ha gömt sig i grottan.

Varsbo kyrka

Varsbo kyrka är en grotta som ligger norr om Årjäng. Grottan är sex meter lång, tre meter hög och har en bredd av som mest två och en halv meter.

Täljstensberget

Täljstensberget är ett gammalt täljstensbrott norr om Töcksfors i Värmland. På platsen finns en kallmurad underjordisk kammare. Någon har också huggit upp ansikten i klippväggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.