Jans kammare

Läge: 9 km VNV om Emmaboda och NO om gården Gröndal ligger en plats kallad Jans kammare. Namnet och ett R är utsatt på ekonomiska kartan.

Beskrivning: På platsen finns ett flertal block, upp till 4 m höga. Området har geomsökts noga utan att någon grotta har hittats. Enligt traditionen skall det dock finnas gångar och kammare här, numera tilltäppta.
Sägner, kulturhistoria etc: En man vid namn Jan lär ha bott här i 7 års tid någon gång mellan 1750 och 1800, på flykt undan rättvisan. Trätallrikar och redskap för skomakeri ska ha hittats på platsen. Jans kammare påstås vara förebilden för flera av de i Wilhelm Mobergs böcker förekommande grotor och jordhålor i vilka människor bott.

Karta till Jans kammare

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Karl-Oskarstugan

Karl-Oskarstugan är en övernattningsstuga som ligger längs Utvandrarleden i Småland.

Gummekulla ättestupa

Gummekulla ättestupa väster om Emmaboda ligger på ett berg norr om gården Gummekulla.

Bläsemålatjuvens grotta

Bläsemålatjuvens grotta ligger väster om Vissefjälda. Här sägs den berömda Bläsemålatjuven ha bott ibland på sommaren runt år 1840. Han var känd för att på bla Flädingstorp gård lura ut folket när herrskapet var på julotta genom att släppa ut djuren. När de hade fullt upp med att fånga in djuren igen gick han in och åt sig mätt. Han lär ha varit bygdens Robin Hood-figur, som tog från de rika och gav till de fattiga

Majes Grotta

Majes Grotta är en 6 meter lång sprickgrotta med ståhöjd nordväst om Nybro. Enligt sägnen ska en utstött piga ha bott här i den största grottan med sina barn.

Tjuvahall

Tjuvahall är en liten grotta som ligger strax väster om Hovmantorp öster om Växjö. Grottan ligger under ett block och är 2.8 meter gånger 2 meter. Höjden på grottan är 1.5 meter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.