Jättastuan är en grotta i Halland. Ingången är 5 meter bred och grottan är 7 meter djup. Grottan öppning liknar lite en mun med vassa tänder. I grottan växer självlysande drakmossa.
Enligt sägnen ska man undvika att besöka grottan i skymningen för då kommer jättarna hit för att sova.
Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC1CVKP
Källa: https://www.falkenberg.se/fbg-tipsar/veeras-basta/jattastuan.html
Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/2038f24c-0c35-42a1-bf8a-823efb416396
Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!
Karta till Jättastuan
Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se
Äventyr i närheten
Pysslingshålan
Pysslingshålan är en liten trånggrotta norr om Falkenberg. Grottan är bara 40 centimeter hög, men ca 7 meter djup.
Frigärdesgrottan
Frigärdesgrottan är en grotta som ligger sydost om Tvååker. Grottan är en blockgrotta som är ca 4 meter djup.
Läs mer om Frigärdesgrottan här
Jättegrottan i Vagnbjär
Jättegrottan i Vagnbjär ligger strax väster om Köinge i Halland. Genom två spricka block leder en smal gång fram till själv grotta. Man får sänka sig ner ca en meter till grottans golv. Grottan har två kammare, den första drygt 2 meter gånger 1.7 meter. Snett nedåt finns ytterligare ett mindre rum.
Läs mer om Jättegrottan i Vagnbjär här
Granatgruvan i Sjönevad
Granatgruvan i Sjönevad ligger nordväst om Falkenberg. Gruvan är Sveriges enda granatgruva och här utvanns granater mellan 1926-1938. Granaterna som utvanns här var knytnävsstora knippen som användes som slipmedel. Granater finns på flera platser i Sverige, men detta är en av de få platser där de hittats i ädelstenskvalitet. Fram till gruvan leder en grusväg, gruvan som är ett dagbrott, ligger högst upp i en rasbrant. Lättaste är det att att gå upp på den norra sidan av rasbranten (gå inte i rasbranten, det är löst). Gruvan ligger högt och har utsikt över flera vindkraftverk
Läs mer om Granatgruvan i Sjönevad här
Yngeredsforsen
Yngeredsforsen är en, idag uppdämd, fors nordost om Falkenberg. Idag rinner huvudfåran underjordiskt i en tunnel men klar på platsen finns resterna efter den tidigare fördämningen. Platsen är ett populärt utflykts mål och man kan se den gamla flodfåran och resterna efter det verksamheter som tidigare funnits på platsen. Enklast är om man kommer till platsen från den södra sidan.