Jättebergsgrottan

Jättebergsgrottan i Jättebergen kallas även Digers grotta. Grottsystemet nås från platån, där man bland annat kan nå ner i en 14 meter lång gång via en stege. Grottorna har uppstått genom sprickbildning och förskjutningar i berget. Gångarna är sammanlagt 80 meter och systemet av grottor är därmed länets största. Enligt en gammal sägen bor jätten Diger i grottorna.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCQJRN

Källa: https://www.lansstyrelsen.se/orebro/besoksmal/naturreservat/jatteberget.html

Källa: Svenska Grottor

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Jättebergsgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Limstensgruvorna

Limstensgruvorna ligger söder om Karlskoga och är rester efter kalkgruvor. Gruvorna består av dagbrott. Följer man stigen från parkeringen så passerar man först två dagbrott som kallas vara det sista kallas Långfarstu. I dessa två brott bröts marmor. Därefter följer sedan man en skylt upp i skogen åt höger. Efter en kort promenad så kommer man fram till ett dagbrott. En spång leder genom ett stenvalv in i gruvan. Valv vid Limstensgruvorna Här bröts fram till slutet på 1800-talet så kallad Limsten, det vill säga det vi idag kal

Lögälvsgrottan

Lögälvsgrottan är en blockgrotta öster om Degerfors.

Sänggrottan

Sänggrottan är en blockgrotta öster om Degerfors. I grottan finns resterna av en gammal säng.

Nattastenen

Beskrivning saknas tyvärr för denna plats.

Hjortelgrottan

Hjortelgrottan som också kallas Grottan vid Hjortelmossen ligger sydost om Karlskoga och är ca 27 m lång och som högst ca 2,5. Grottan ligger i en klippbrant och är en klyftgrotta som är formad som ett T. En annan grottliknande formation finns under ett stort block söder om klyftgrottan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.