Jätten Snopps grotta

Jätten Snopps grotta
Jätten Snopps grotta

Jätten Snopps grotta ligger på Snoppsberget i Rödeby strax norr om Karlskrona. Grottan har skapats under några stora klippblock.

Sägnen berättar att har bodde jätten Snopp och hans gumma. Detta var på den tiden när de byggt Rödeby kyrka. När jätten fick höra kyrkklockorna ringa blev han så förtretad att han slet upp en stor sten och slängde den mot kyrkan. Men stenen nådde inte fram. Den föll ner i en åker, där den blev stående. Även jättegumman slängde en sten. Den var lite mindre och den slog ner strax intill jättens steg. Och där står de än idag.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCV3CC

Källa: http://www.kringla.nu/kringla/objekt?referens=raa/fmi/10101200170001

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/6d571285-c67c-47a3-8795-e69c095509d9

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Jätten Snopps grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Ättestupan i Rödeby

Ättestupan i Rödeby ligger norr om Karlskrona. En 20 meter lång och 10 meter hög klippa sägs har ha fungerat som ättestupa. "Enligt ortsbefolkningen har man här kastat ut gamla och orkeslösa."

Lyckå slottsruin

Lyckå slottsruin är en rest från tiden då Blekinge var danskt. Lyckå slott var en danskt slott intill den lilla danska staden Lyckå stad. Lyckå stad nämns första gången 1449, då Blekinge delades in två län, Sölvesborgs och Lyckå.

Galtegryt

Galtegryt eller Galte gryta är en blockgrotta i Karlskrona. Grottan ligger i ett område med många stenblock och det finns flera mindre grotta på platsen. Men det största heter Galtegryt och är 12 meter lång.

Ola Sonas grotta

Ola Sonas grotta ligger i Husberget utan för Bromåla i Blekinge. Grottan är ca 15 meter djup. En smal spricka i berget utgör öppningen, där innanför finns ett litet rum. Det finns även några mindre krypbara gångar.

Grims hålor

Grims hålor, även känt som Grims grottor ligger längst ut på Verkö i Karlskrona. I en stor samling klippor och klippblock har flera grottor i olika storlekar skapat. Några får man krypa in i andra krävs att man klättrar ner i, den största är stor nog att gå raklång i. På botten av flera grottorna kan det vara blött.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.