Jättens grotta

Jättens grotta ligger söder om Tranemo. Grottan har bildats av två block som vilar mot varandra.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/cf3a9fc9-e50b-453f-aa09-19b57dd04674

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Jättens grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Flottningsrännan i Valån

Flottningsrännan i Valån är ett minne av flottningen i Valån. För ungefär 50 år sedan upphörde flottning, men kvar som ett minne finns flottningsrännan. I södra Sverige finns inte många rester kvar av flottningen. Men här finns en rest kvar. Rännan användes för att flotta timmer till förbi Valefallet och följer ån krökning. Källa: https://jonkopingslansmuseum.se/se-och-gora/smultronstallen/gnosjo/flottningsrannan-i-valan/

Bergakungens grotta

Bergakungens grotta är en grotta norr om Gnosjö. Grottan är elva meter lång och fem meter bred.

Stupahall

Stupahall sägs vara en gammal ättestupa som ligger vid Norra Vallsjön nordost om Gislaved. Ättestupan är en 50 meter lång och 10 meter hög klippa som stupar rakt ner i sjön. Enligt traditionen är klippan känd som en ättestupa "Där störtades traktens åldringar ner, när det kände slutet nalkas"

Jättefarstan

Jättefarstan är en mindre grotta sydost om Gnosjö. Grottan är 2,5 meter gång en meter och 2,5 meter hög och har släta bergväggar. Ingången är ungefär 0,5 meter bred. Det berättas hemlighetsfulla väsen bebott berget och att hammarslag hörts inifrån berget.

Jättafästet

Jättafästet ligger den dramatiska naturen vid Enskällaboberg. Jätten hette Enskälle och grottan är hans farstu, ingången till hans stora salar sägs ha rasat så att det inte längre går att komma in. Här kan du läsa mer om jätten Enskälle. Grottan är ungefär 17 meter lång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.