Jörans grotta

Jörans grotta är en grotta nordost om Åtvidaberg vid stranden på sjön Såken. Grottan ligger i en bergssida ner mot sjön.

Om grottan berättas att en fredlös vid man Jöran från byn Bullerum levde i den. Han var trollkunnig och när han var iförd en röd tröja var han helt omöjlig att infånga. Han hade kontakt med omvärlden genom att slå på ”Jörans kyrka”, ett enormt klippblock någon kilometer från grottan. Detta klippblock besatt en säregen klang. Jöran fångades så småningom in genom att förblindas med en kastad filbunke i ansiktet.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/9f92f081-15da-4368-9bd1-24c27f3c1340

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC2CRRK_jorans-gomma?guid=024912ff-e028-4d14-b8fa-6ad5c61ad644

Karta till Jörans grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Grottan vid Könserum

Grottan vid Könserum är en labyrint av flera salen under kullens högsta topp. 20 meter sydväst om denna grotta finns ytterligare en grotta som är en 7 meter lång lutande spricka.

Pålstorpsgrottan

Pålstorpsgrottan är en grotta under ett stort block norr om Åtvidaberg. Grottan är ungefär 10 meter lång och flera mindre gånger utgår från den.

Trantorpsgrottan

Trantorpsgrottan ligger väster om Åtvidaberg och är en 10 meter lång sprickgrotta.

Grottan vid Hummelsätter

Grottan vid Hummelsätter ligger söder om Norrköping. Grottan består av ett 3 meter gånger 1.5 meter stor rum under några block.

Grottan vid Pukebacke

Grottan vid Pukebacke ligger sydost om Linköping. Grottan som är 34 meter lång har skapats av en rak sprickzon som löper genom berget bildar en kryftgrotta. Grottan kan på vissa ställen vara väldigt trång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *