Kalkbro

Kalkbro är ett nerlagt kalkbrott. Hela brottet liknar en stor oval gryta i berget med en djup ravinliknande bergsskärning som är ingången söderifrån. Denna ”ravin” blev filmkuliss i filmen Ronja Rövardotter från 1984 när Mattis rider och letar efter Ronja.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalkbro

Källa: Eget besök på platsen

Karta till Kalkbro

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Mörtsjö grotta

Mörtsjö grotta ligger väster om Mariefred. Grottan ligger vid en fornborn som kallas Mörtsjö. I den norra delen av borgbranten finns flera grottor.

Grottan vid Forssanäs

Grottan vid Forssanäs är en mindre grotta men en lite ovanlig grotta, det är nämligen en horisontell jättegryta. Grottan är ca 4 meter djup med slätslipade väggar.

Falkbergets grotta

Falkbergets grotta ligger sydväst om Mariefred. Grottan är en mindre grotta som är 3 meter djup. En kvadratisk spricka 1 x 1 meter stor leder till en gång snett upp i berget.

Minörs grotta

Minörs grotta, som också kallas Ulvagrottan, ligger söder om Strängnäs vid Åkers styckebruk och är en av Strängnäs kommuns få naturliga grottor. Grottan är en urbergsgrotta som förmodligen skapats av vågor för 4000 år sedan då havet stod mycket högre än i dag.

Hålbergsgrottan

Hålbergsgrottan ligger sydost om Åkersstyckebruk. Grottan är 12 meter lång, 5 meter bred i öppningen och 4 meter hög.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.