Kammaren

Kammaren är en liten grotta på kalfjället nordost om Ramundberget. Sägnen säger att det funnit pengar eller en skatt gömd i grottan.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/6b906a81-345e-4705-bfb9-3e2895eb9e09

Karta till Kammaren

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Gruva

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/ced85e42-b349-4163-a04f-d45d1650f2d4?noZoom=true

Blixgruvefältet

Blixgruvefältet, eller Blixgruvan, består av två gruvområden, ett centralt kring Glimtjärn och ett längre norrut. I dag består gruvfältet av några gruvgångar eller påbörjade gruvgångar vid Glimtjärn och flera olika dagbrott. Flera av gruvgångarna är vattenfyllda. På platsen finns också flera husgrunder. Brytningen på platsen pågick från 1600-talet till 1800-talet.

Norrgruvorna

Norrgruvorna består idag av ett östra område med tre ganska stora dagbrott och ett västra område med fyra gruvgångar in till underjordiska gruvrum och orter. Mellan dessa två gruvdriftsområden finns en kvarstående gruvstuga och bebyggelselämningar med husgrunder.

Sörgruvorna

Sörgruvorna, som även ibland kallas Förhoppningsgruvan, ligger söder om Ramundberget och här finns fyra gruvgångar som går snett nedåt i berget och är vattenfyllda. Den 17 juli 1696 påbörjades verksamheten på platsen. De fyra gruvgångarnas namn var Västergruvan, Sörgruvan, Prinsgruvan och Bancobrottet. Från början var gruvan en koppargruva, men under 1800-talet verkar fokus glidit över på järnmalm. I gruvorna har man använt både tillmakning och sprängning som metod för att bryta malmen. Källa: http://www.landskapsarkeologerna.se/wp-content/uploa

Tväråfallet

Tväråfallet ligger nordväst om Ramundberget. Det finns inte väg fram till fallet så räkna med en rejäl promenad. https://www.instagram.com/p/CFcv1Onl1SG/ Källa:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *