Kammarstenen

Kammarstenen ligger på gården Ånhammars mark öster om Malmköping. Kammarsten är ett enormt flyttblock, som förts till platsen av inlandsisen. Flyttblocken är fullt av sprickor och gångar stora nog att krypa igenom.

Kammarstenen

Enligt sägnen har det dock gått till på ett helt annat sätt. Det sägs nämligen att det var en jätte, som när han fick se att man hade byggt en kyrka i Gryt, blev så arg att han tog en sten för att kasta på kyrkan. Lyckligtvis missade han målet och sedan den dagen ligger Kammarsten på denna plats.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCWNED

Källa: https://www.gnesta.se/kulturfritid/naturochfritid/naturtips/naturtips/blaklockornaochkammarstenen.5.7add334312a3c386013800015.html

Källa: Eget besök på platsen

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Kammarstenen

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Bågberget

Bågberget ligger vid Horsbetslet längs Sörmlandsleden öster om Malmköping. Detta kan kanske inte kallas en grotta, utan det är en naturlig bro i urberget.

Kalkbro

Kalkbro är ett nerlagt kalkbrott. Hela brottet liknar en stor oval gryta i berget med en djup ravinliknande bergsskärning som är ingången söderifrån. Denna "ravin" blev filmkuliss i filmen Ronja Rövardotter från 1984 när Mattis rider och letar efter Ronja.

Klubba grotta

Klubba grotta ligger på en udde i sjön Båven väster om Gnesta. Grottan som är 20 meter lång är trång och lerig.

Klubba kyrka

Klubba kyrka ligger på en halvö i sjön Båven väster om Gnesta. Grottan består av bergssprickor som kan nås genom flera ingångar.

Smedstorpsgrottan

Smedstorpsgrottan ligger vid Smedstorp nordväst om Malmköping. Grottan ska varen en de största i Sörmland.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.