Kansås stuga

Kansås stuga är en grotta som ligger väster om Kungälv. Grottan ligger ca 30 meter upp på en brant bergssida och är ungefär sju gånger fem meter stor.

Det berättas att för länge sedan bodde här Kansåsgubben, ett stort troll. En bonde hade köpt en gård alldeles nära berget, men blev nekad lagfart i Kungälv. Utan lagfart skulle han inte kunna flytta in på gården. Han blev ombedd att åka till Stockholm och få tillstånd av självaste kungen. Men bonden var bedrövad, hur skulle han kunna ta sig så långt som till Stockholm. Då knackade det på dörren och utanför stod Kansåsgubben.

– Om du kommer till mitt berg imorgon så skall du få rida med mig till Stockholm, sa trollet

Med blandade känslor gick bonden till Kansås nästa dag. Där stod bergssgubben och väntade med sin häst. Båda hoppade upp på hästryggen och nu bar det iväg. Trollhästen for upp i luften och flög över hus och trädtoppar. Allt gick bra tills de nådde Skara domkyrka, då snavade hästen på kyrktornet. Som tur var återfick djuret balansen och de landade i Stockholm där självaste kungen fick besök. Redan samma kväll var Torsby bonden åter hemma med lagfarten, påskriven av ers majestät konungen. Nöjd kunde han nu flytta in i sin nya gård.

Det sägs att det skall finnas ett mycket gammalt papper på ett gårdsköp som ena dagen hade Kungälvs sigill och redan nästa dag en underskrift från konungen i Stockholm. Detta lär vara beviset på att Torsby bonden verkligen fick hjälp av ett troll.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC2XP8C

Källa: https://kungalvsberattelser.wordpress.com/harestad-lycke-och-torsby-socknar/

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Kansås stuga

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Gybergs stuga

Gybergs stuga är en grotta som ligger väster om Kungälv. Grottan är totalt 13 meter lång. Ingången är smal och leder efter tre meter in till ett grottrum. Genom en trång passage fortsätter grottan sedan ytterligare sju meter in.

Knipe stöva

Knipe stöva är en grotta som ligger väster om Kungälv. Grottan är en sprickgrotta som totalt är 18 meter lång. Grottan kräver en del klättring.

Vattenfallet i Ormo

I Ormo naturreservat finns ett mindre vattenfall.

Grottan på Brattön

Beskrivning saknas tyvärr för denna plats.

Rävlingen

Rävlingen är en grotta på Marstand. Grottan är sju meter djup och tio meter bred, ingången begränsas av en kallmur.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.