Karls kammare

Karls kammare är en mindre grotta som ligger söder om Påryd i Småland. Grottan är ungefär två gånger två meter och knappt en meter i tak. Enligt sägnen ska en desertör som hette Karl gömt sig i grottan.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/7e915905-8d9a-436b-aa99-d69e7e8a446c

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC2VR16_karls-kammare?guid=08774db1-c36a-4820-a85e-80a43cdb8600

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Karls kammare

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Blommastugan

Blommastugan är en övernattningsstuga som ligger mellan Degerhyltan och Törnemåla i Torsås kommun i Kalmar län. Stugan har två sovplatser och ett dass. Vatten saknas och måste tas med och mat lagas på gasspis. Stugan är en av oändliga ideella timmar omhuldad och därför vacker stuga.

Fössingshus

Fössingshus är en grotta i södra Småland. Enligt sägnen har en man vid namn Fössing hållit sig dold i grottan, dit han flydde efter Dackeupprorets 1543,då han gjort sig skyldig till fogdedråp. Grottan är nämnd i Per Braheskrönika. Enligt en annan tradition var Fössing en mördare som på 1800-talet rymt från fängelset i Karlskrona.

Kanaberg

Kanaberg, eller Karnaberg, är en stor samling klippblock. Flera grottor göms nere i den enorma blocksamlingen, där många av blocken antar jätteformat. Här finns Salar och krypgångar i flera nivåer och du kan see fint isslipade block med isräfflor påträffas djupt ner i grottan. Grottorna har troligen bildats under istiden och förklarades som naturminnesmärke 20 september 1948. Dessa gångar och grottor var enligt sägnerna en gång i tiden ett tillhåll för stigmän och skogstjuvar. Till och med Nils Dacke sägs ha bott här, men det sägs om många grottor i området. Under tidigt 1800-tal huserade här de ökända Kanabergstjuvarna, av vilka den siste, den hemske Köhlmanna-Pelle, blev halshuggen på Vassmolösa avrättningsplats 1850.

Dackes grotta

Dackes grotta, eller Dackestuu är en naturlig grotta under en stor sten som enligt traditionen användes av Nils Dacke vid sin flykt undan svenske kungens män.

Dackes Grotta

Dackes Grotta ligger sydväst om Torsås i Småland. Grottan är en mindre grotta under ett klippblock.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.