Kastagropen

Kastagropen ligger i det nordöstra hörnet av Skåne och är en 900 meter lång ravin. Ravinen är mellan 25 och 40 meter bred och har 10 till 20 meter höga bergssidor. På västra sidan finns rasbranter av sten och stora block. Ett av dessa kallas Predikstolen. Detta utgörs av ett klipputsprång som är 6 meter högt och 7 meter brett.

Enligt sägnen så har ravinen bildats då två jättar tävlade om en jättekvinna. Den som först var färdig med grävningen skulle få kvinnan till gemål. Kvinnan var listig och uppehöll den som hon inte ville ha genom att vänslas och “lusa” honom. En plats vid ravinen kallas än idag “Lusatorget”.

Enligt en anna berättelse var ravinen tillhåll för snapphanarna under Lille Mats ledning. När han talade till sina krigare stod han på blocket, som nu kallas Predikstolen.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/752a8c46-2e57-4be5-8ce5-bc7e5afb8fdf

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kastagropen

Karta till Kastagropen

Visa positionen i Google Maps

Äventyr i närheten

Ugnsmunnen

Ugnsmunnen är en mindre grotta norr on Ivösjön. Grottan har bildats mellan två flyttblock. Flyttblocken är 5-8 meter höga. Öppningen mellan blocken är 2 meter bred och ungefär 1 meter hög och löper in och upp mellan blocken.

Snapphanegrottan

Snapphanegrottan i norra änden av Ivösjön består av tre större block som bildar ett grottliknande utrymme.

Luffaregrottan

Luffaregrottan ligger nordväst om Sölvesborg. Grottan är en blockgrotta som sägs ha använts av luffare som behövde skydd för natten.

Galtengrå

Galtengrå som ligger nordväst om Arkelstorp sägs vara en gammal ättestupa. Här finns en åtta meter bred och tio meter lång brant stupande klippa.

Ugnsmunnarna

Ugnsmunnarna är två stycken grottor på Ivö i Ivösjön nordost som Kristianstad. Grottorna är kalkstensgrottor och ligger i strandkanten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *