Klackbergs gruvfält

Blå grottan vid Klackbergs gruvfält

Klackbergs gruvfält ligger i Norberg och platsen för flera spännande gruvlämningar, bland annat den Blå grottan. Här finns även Storgruvans och Gröndalsgruvans lavar och flera dagbrott, en tunnel som användes för att frakta ut malmen går också att besöka. Men den största attraktionen är kanske ändå den Blå grottan, egentligen en stollgång som hette Granrotsstollen. Idag kan man gå en liten bit i stollgången in till “grottan” och på andra sidan ser man den fortsatta gången, men bron dit finns inte längre kvar.

Klackbergs gruvfält
DCIM/104MEDIA/DJI_0018.JPG

Vid gruvorna vid Klackbergs gruvfält startade redan på 1100-talet, något man sett genom arkeologiska undersökningar. Den sista brytningen på platsen skedde så sent som 1967. Idag finns många lämningar kvar att se.

Klackbergs gruvfält

Källa: http://stevesblogg.se/2016/august/en-dag-i-gruvans-spar.html

Källa: Eget besök på platsen.

Karta till Klackbergs gruvfält

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Brudslöjan

Brudslöjan är Västmanlands högsta vattenfall med en fallhöjd på 5 meter. Källa: https://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/besoksmal/naturreservat/kraksten.html

Svartbergets Kalkbrott

Svartbergets Kalkbrott ligger sydväst om Fagersta. På Svartberget finns resterna av flera gamla kalkbrott. https://www.instagram.com/p/CEqb2WAqhDH/ Källa:

Döda Fallen

Döda Fallen ligger i Avesta. För 7000 år sedan ändrade Dalälven sin fåra och de tidigare vattenfallen torrlades. I dag kallas de tre tidigare fallen Stora Helvetet, Lilla Helvetet och Södra Helvetet.

Grottan i Landsberget

Grottan i Landsberget är en mindre grotta öster om Skinnskatteberg. Grottan är ca 5 meter lång och med en höjd på en meter. I närheten finns flera andra mindre håligheter och nischer.

Broddgruvan

Broddgruvan är en gruva som ligger söder om Säter. Gruvan har brutits i omgångar men lades slutligen ner i slutet på 1960-talet. Källa: http://www.bergsbruk.se/Dalarna/bispberg/broddgr.htm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *