Klackbergs gruvfält

Blå grottan vid Klackbergs gruvfält

Klackbergs gruvfält ligger i Norberg och platsen för flera spännande gruvlämningar, bland annat den Blå grottan. Här finns även Storgruvans och Gröndalsgruvans lavar och flera dagbrott, en tunnel som användes för att frakta ut malmen går också att besöka. Men den största attraktionen är kanske ändå den Blå grottan, egentligen en stollgång som hette Granrotsstollen. Idag kan man gå en liten bit i stollgången in till ”grottan” och på andra sidan ser man den fortsatta gången, men bron dit finns inte längre kvar.

Klackbergs gruvfält
DCIM/104MEDIA/DJI_0018.JPG

Vid gruvorna vid Klackbergs gruvfält startade redan på 1100-talet, något man sett genom arkeologiska undersökningar. Den sista brytningen på platsen skedde så sent som 1967. Idag finns många lämningar kvar att se.

Klackbergs gruvfält

Källa: http://stevesblogg.se/2016/august/en-dag-i-gruvans-spar.html

Källa: Eget besök på platsen.

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Klackbergs gruvfält

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Dammsjöbergets Brandtorn

Dammsjöbergets Brandtorn, eller Gösjö Brandtorn som det också kallas, ligger nordväst om Norberg. Tornet är ett järntorn som är 16 meter högt, byggt av Luftskyddsinspektionen 1942.

Lilla Älgsjön

Lilla Älgsjön är en övernattningsstuga som ligger längs Bruksleden. Bruksleden är en vandringsled som sträcker sig genom Bergslagen och är totalt 270 km lång. Leden går genom vacker natur och passerar flera sjöar och vattendrag. Längs leden finns det flera rastplatser och övernattningsstugor som Lilla Älgsjön.

Brudslöjan

Brudslöjan är Västmanlands högsta vattenfall med en fallhöjd på 5 meter. Källa: https://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/besoksmal/naturreservat/kraksten.html

Vasagrottan

Vasagrottan ligger väster om Avesta. Grottan är ganska trång och 4 meter djup. Enligt sägnen ska Gustav Vasa gömt sig i grottan när han flydde undan danskarna år 1520.

Svartbergets Kalkbrott

Svartbergets Kalkbrott ligger sydväst om Fagersta. På Svartberget finns resterna av flera gamla kalkbrott. Källa: https://www.lansstyrelsen.s

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.