Kopparbogrottan

Kopparbogrottan upptäcktes 1950 av två då 13-åriga pojkar från Kopparbo, Bosse Stenbäck och Lars Gustavsson.

Kopparbogrottan
Kopparbogrottan

Pojkarna upptäckte en spricka i berget och därunder ett hålrum. Med hjälp av ficklampor kunde de krypande spana in ca 30 meter. Längre in låg nedfallna stenar. Grottan fortsatte, men grabbarna kröp inte längre.

Hela grottan är idag utforskade och den är 125 meter lång med en ingång i varje ände, men den nedre ingången är mycket trång. Grottan är så kallad Karstgrotta, vilket betyder att den skapats genom att vattnet, som rinner genom grottan, sakta löst upp den omgivande stenen.

På golvet i grottan fanns när den upptäcktes murknade stänger och kulturlager som tydde på att grottan varit bebodd.

Källa: https://web.archive.org/web/20220517011554/https://kopparbo.se/omgivningar-mot-oester/kopparbogrottan

Källa: https://naturkartan.se/en/norrkoping/kopparbogrottan

Källa: Eget besök på platsen

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Kopparbogrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Spindelhålet

Spindelhålet är en grotta med ett lockande namn i närheten av Kolmårdens Djurpark. Grottan har en ingång som är ett 3 meter djup schakt, sedan vidtar en rak gång ungefär 1-1.5 meter hög.

Kärleksgrottan

Kärleksgrottan ligger öster om Kolmården. Enligt en sägnen som grottan vara ingången till en hemlig gång som går till en grotta vid Halsbråtan på andra sidan sjön Gullvagnen.

Verkstadsgrottan

Verkstadsgrottan är en liten sprickgrotta öster om Kolmården. Grottan är ungefär 4 meter djup.

Rövargrottan

Rövargrottan är en grotta på Bråvikens norra strand. En sägen berättar om, att rövarna som bodde i grottan en gång fört bort en piga och höll henne fången här i 7 år. Hon blev under denna tid mor till 7 barn. När rövarna en natt stal från en gård i trakten fick pigan följa med. På tillbakavägen till grottan släppte hon då ned ärtor på marken. Genom dessa blev rånarnas tillhåll känd, pigan blev fri och rövarna bestraffades.

Gusättergrottan

Gusättergrottan är en karstgrotta öster om Kolmården. En karstgrotta är en grotta som skapats av rinnande vatten. Grottan har tidigare varit en 12 meter lång labyrint, men numera är endast två meter tillgängligt.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.