Kopparbogrottan

Kopparbogrottan upptäcktes 1950 av två då 13-åriga pojkar från Kopparbo, Bosse Stenbäck och Lars Gustavsson.

Kopparbogrottan
Kopparbogrottan

Pojkarna upptäckte en spricka i berget och därunder ett hålrum. Med hjälp av ficklampor kunde de krypande spana in ca 30 meter. Längre in låg nedfallna stenar. Grottan fortsatte, men grabbarna kröp inte längre.

Hela grottan är idag utforskade och den är 125 meter lång med en ingång i varje ände, men den nedre ingången är mycket trång. Grottan är så kallad Karstgrotta, vilket betyder att den skapats genom att vattnet, som rinner genom grottan, sakta löst upp den omgivande stenen.

På golvet i grottan fanns när den upptäcktes murknade stänger och kulturlager som tydde på att grottan varit bebodd.

Källa: https://web.archive.org/web/20220517011554/https://kopparbo.se/omgivningar-mot-oester/kopparbogrottan

Källa: https://naturkartan.se/en/norrkoping/kopparbogrottan

Källa: Eget besök på platsen

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Kopparbogrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Spindelhålet

Spindelhålet är en grotta med ett lockande namn i närheten av Kolmårdens Djurpark. Grottan har en ingång som är ett 3 meter djup schakt, sedan vidtar en rak gång ungefär 1-1.5 meter hög.

Kärleksgrottan

Kärleksgrottan ligger öster om Kolmården. Enligt en sägnen som grottan vara ingången till en hemlig gång som går till en grotta vid Halsbråtan på andra sidan sjön Gullvagnen.

Rövargrottan

Rövargrottan är en grotta på Bråvikens norra strand. En sägen berättar om, att rövarna som bodde i grottan en gång fört bort en piga och höll henne fången här i 7 år. Hon blev under denna tid mor till 7 barn. När rövarna en natt stal från en gård i trakten fick pigan följa med. På tillbakavägen till grottan släppte hon då ned ärtor på marken. Genom dessa blev rånarnas tillhåll känd, pigan blev fri och rövarna bestraffades.

Örnbergsgrottan

Örnbergsgrottan är en grotta som ligger på norra sidan av Bråviken. Grottan består av en rak och hög spricka, ca 10 meter in i grottan smalnar den av på grund av ett ras. Antingen tar man sig igenom denna passage eller genom ett hål uppifrån som uppstått vid raset. Den inre delen av grottan är 6 meter lång. Grottan har blivit slipad av vatten.

Kristinagrottorna

Kristinagrottorna, som också kallas Sätergrottorna, ligger öster om Norrköping vid Kvarsebo. Grottorna består av fyra olika grottor. De två största är Norra Kristinagrottan och Södra Kristinagrottan som ligger cirka 30 meter från varandra.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.