Korallgrottan

Korallgrottan är Sveriges längsta grotta med över 6 km gångar. De unika formationerna i Korallgrottan och Bjurälven har skapats tack vare det stråk av kalksten som går genom de båda reservatens berggrund. Vatten har sipprat fram genom sprickor i kalkstenen och med tiden har tunnlar och grottor bildats. De övre delarna har efterhand torrlagts, när vattnet har börjat urholka berget allt längre ner. Området utgör Sveriges mest särpräglade karstområde.

Korallgrottan upptäcktes så sent som 1985 och hittills har sex kilometer gångar utforskats; den är därmed Sveriges längsta grotta. Det finns fyra ingångar till grottan: Klyftgrottan, Skymningsgrottan, Isingången och Doliningången. Grottan har fått sitt namn av de koralliknande små vita droppstenarna som finns inne i grottan. För att besöka Korallgrottan krävs att man bokar en guide, vilket man kan göra på guidecentret Vilseledaren eller via Gäddedes turistbyrå.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCPY1Q

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Korallgrottan

Källa: https://vilseledaren.se/tur-korallgrottan/

Källa: https://www.lansstyrelsen.se/jamtland/besoksmal/naturreservat/korallgrottan.html

Karta till Korallgrottan

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Lejarfallet

Lejarfallet är ett vattenfall i Lejarälven, vid vattenfallet finns rastplatser, vindskydd och grillplats.

Gaustafallet

Gaustafallet fallet är ett vattenfall längs vildmarksvägen och ligger inte mer än 100 meter från vägen. Scener ut Ronja Rövardotter spelade in vid detta vattenfall.

Brakkåfallet

Brakkåfallet ligger i Brakkån ungefär en kilometer innan den mynnar ut i Stor-Blåsjön. Vildmarksvägen passerar vattenfallet och det är ett bra stopp. Delar av filmen om Dunderklumpen spelades in vid Brakkåfallet. https://www.instagram.com/p/CCNVHgtHjDe/ Källa:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *