Kungasalen

Kungasalen är en grotta som ligger norr om Askersund. Grottan, som även är känd som Kungakammaren är ca 45 meter och är en lutande spricka täckt av block. Grottan är i flera plan och har flera ingångar högre upp. Sprickan har bildats när en stor del av berget lossnat och förflyttats i sidled. Högre upp finns en ca 20 meter lång och 5-10 meter djup spricka här finns även en mindre grotta.

Utanför grottans nedre ingång finns en källa som ska vara en gammal hälsokälla. Enligt en anteckning i Örebro läns register ska enligt traditionen en kung en gång sökt skydd i grottan.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCQ34V

Källa: https://www.lansstyrelsen.se/orebro/besoksmal/naturreservat/torpadalen.html

Källa: https://www.lansstyrelsen.se/download/18.691fcf616219e10e93cc67e/1572863654791/Faktablad_Torpadalen_2016.pdf

Källa: Svenska Grottor

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Kungasalen

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Löskakvinnans grotta

Löskakvinnans grotta ligger sydväst om Kumla. Grottan är ungefär 3 meter gånger 1.5 meter. Inuti grottan finns en eldstad. Det sägs att en piga med sex barn har bott i grottan.

Fläskberget

Fläskberget ligger söder om Hallsberg och grottorna är ett antal smågrottor i en samling block.

Dovra kyrka

Dovra kyrka ligger i Dovradalen sydväst om Kumla. Dovra kyrka är inte direkt en grotta utan mer en imponerande utskjutande klippa som bildar ett tak.

Lycketärnsgrottan

Lycketärnsgrottan är även känd som Svarte-Bengts gömma. Grottan består av en vågrät spricka i berget. Bredden är 2.5 meter och höjden 1 meter. Enligt sägnen har 1700-tals tjuven Svarte-Bengt använt grottan som gömställe.

Kvickens håla

Kvickens håla är en mindre grotta som ligger sydväst om Hallsberg. Grottan är ungefär 3 meter lång, 0.8 meter bred och 1.5 hög. Det berättas att en kyrktjuv som kallades Kvicken och levdes i slutet på 1700-talet efter ett inbrott gömde sig i grottan. Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/ef86fb8c-88b0-447c-a6f1-a025e5ce5533

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.