Kungsgrottan

Kungsgrottan ligger vid foten av Snapphanehyllan i Hjärne naturreservat norr om Varberg. Grottan har fått sitt namn efter att Oskar II och kronprins Gustav Adolf besökt platsen och skrivit sina namn i grottan.

Källa: http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2016/june/naturreservat-hjorne-med-snapphanegrottorna.html

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hj%C3%B6rne_naturreservat

Källa: https://www.lansstyrelsen.se/halland/besoksmal/naturreservat/varberg/hjorne.html

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Kungsgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Skomakarekammaren

Skomakarekammaren är en grotta norr om Varberg. Grottan består av en smal krypgång som leder in till ett litet grottrum.

Borrås skåra

Borrås skåra är bergsskåra som är 10 meter djup, mellan 0.5 och 2 meter och 100 meter lång. Den är troligen bildad av strömmande vatten från inlandsisen alternativt en sprickbildning med förskjutning.

Skomakarstuan

Skomakarstuan är en grotta vid kusten norr om Varberg. Från klippan har ett block släppt och en U-formad gång har bildats, ungefär 2 meter av gången är tänkt av ett block som utgör tak.

Tjuvaskåran

Tjuvaskåran är en grotta sydost om Veddinge. Fram till grottan leder en 20 meter lång och 2 meter hög spricka. Själva grottan är ca 4 meter lång och lite drygt en och halv meter hög.

Jon Rings gömma

Jon Rings gömma är en blockgrotta sydost om Frillesås. Grottan är en smal grotta och det krävs att man ålar sig in i den ca tre gånger långa grottgången. Det sägs att grottan använts som gömställe av tjuven Jon Ring som avrättades i Karl XI:s närvaro.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.