Kusbölehelvetet

Kusbölehelvetet är en 2000 meter lång sprickdal i södra Jämtland. Sprickan är ca 20 meter djup och i botten rinner Högån.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kusb%C3%B6lehelvetet

Karta till Kusbölehelvetet

Visa positionen i Google Maps

Äventyr i närheten

Lillfallet

Lillfallet är ett vattenfall som ligger i Gräftån strax norr om Gräftåvallen i Jämtland.

Gräftåvallens vattenfall

Gräftåvallens vattenfall ligger sydväst om Östersund. Fallen ligger på östsidan av Klevfjället mot Gräftåvallen.

Dromskåran

Dromskåran är en isälvskanjon som ligger i Bydalsfjällen. Kanjonen är drygt 800 meter lång, 150 meter bred och 50 meter djup. Den bildades för ungefär 8000 år sedan då vattnet från en stor issjö bröt igenom bergspasset.

Rämnan

Rämnan är en sprickravin som ligger på västsidan av Hoverberg i Jämtland. Sprickan är ca 600 meter lång och 25 meter djup.

Hoverbergsgrottan

Som besökare i Hoverbergsgrottan leds du av två långa trappor 12 meter ner i grottan och förbi en slags förgård där vajande träd och den blånande himlen skymtar ovanför. Gången blir sedan bredare och jämnare för att sluta med en utvidgning och ett imponerande valv med en höjd av 20-30 meter. I Hoverbergsgrottans mitt bryter dagsljuset in genom en liten glugg i taket. Klippväggarna är vacker upplysta med ljus i olika kulörter som får klippformationerna att träda fram. Längst in i Hoverbegsgrottan finns en smal öppning, där grottforskare trängt in ytterligare 10 meter för att sedan fira sig ned 20 meter. Där nere fortsätter gången och utvidgas till 30 meters bredd. Enligt grottforskare har Hoverbergsgrottans hela längd uppmätts till 170 meter. Tidigt på våren är grottan svårtillgänglig på grund av isbildning. När luften blir varm ute under våren bildas fukt i grottan med isbildning som följd av att det då fortfarande är minusgrader i Hoverbegsgrottan. I början av juni ger isen med sig något, för att under högsommaren helt försvinna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *