Låjssastugan

Låjssastugan är en övernattningsstuga belägen i Låjssa naturreservat. Stugan är en enkel raststuga med bord, bänkar och en kamin som är öppen för allmänheten. Utanför finns en eldplats.

Låjssa naturreservat ligger några mil nordost om centrala Jokkmokk och har ett böljande landskap med många sjöar och åsar klädda med gammelskog. Några av träden i området är hela 500 år gamla.

Källa: https://www.naturkartan.se/sv/norrbottens-lan/raststuga-lajssa

Denna plats beskriver en vildmarksstuga. Den gyllene regeln när det kommer till vildmarksstugor är att när du lämnar stugan så lämna den i bättre skick än du fann den.

Karta till Låjssastugan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Njietjagårsså

Njietjagårsså är en ravin och ett vattenfall nordost om Jokkmokk.

Askasfallet

Askasfallet ligger i Muddus nationpark i Lappland. Fallet som kanske hamnat lite i skymundan av det mer kända Muddusfallet är 40 meter högt och faller i två steg. För att ta sig till vattenfallet krävs 7 kilometer vandring.

Muddusfallet

Vid Muddusfallet, Muttosfallet eller Muddusagahtjaldak som det egentligen heter faller älven 42 meter ner i den smala kanjonen Gähppogårsså. Gahtjaldak betyder på samiska en plats där vattnet faller, namnet fanns tidigare på flera platser, men sedan vattenkraften byggt ut så är detta den enda stora fallet som finns kvar i området.

Tornet vid Muttosluoppal

Tornet vid Muttosluoppal ligger i Muddus nationalpark sydväst om Gällivare. Vi har inte kunnat hitta något om tornets historia, men det ser till modellen ut att vara ett gammal brandtorn, men används idag till fågelskådning och utsiktstorn.

Påmpagrottan

Påmpagrottan ligger öster om Jokkmokk och norr om Voullerim. Det berättas om en kvinna som hette Påmpa hon ska ha bott i en stuga i Vackerbacken och haft en hög med stenar som alla var av guld. Guldet ska hon hittat i denna grotta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.