Långsjön

Detta är en klassisk Ametistfyndighet, men tydligen inte så populär hos markägaren. Det ska dock finnas Ametister i sprickor både norr och söder om Långsjön.

Källa: https://www.mindat.org/loc-18560.html

Källa: https://resource.sgu.se/dokument/publikation/af/af204beskrivning/af204-beskrivning.pdf

Karta till Långsjön

Visa positionen i Google Maps

Äventyr i närheten

Rövargrottan

Rövargrottan ligger norr om Västerås. Om Rövargrottan berättas att här gömde sig fredlösa bönder från Erik Nilsson Pukes här, som i mitten på 1400-talet tog sin tillflykt till grottan. Detta för att undkomma Karl Knutsson Bondes män.

Tyska kyrkan

Tyska kyrkan är en grotta som ligger öster om Skinnskatteberg. Grottan är ungefär sju gånger fyra meter stor och drygt en meter i tak. Enligt sägnen ska grottan använts som kyrka av utländska gästarbetare som byggde en närbelägen damm.

Rudtjärnsgrottan

Rudtjärnsgrottan ligger öster om Skinnskatteberg. Grottan som har en kartlagd längd av 160 meter är ett av Västmanlands största grottsystem. Grottan har ett antal ingångar och många är sammanbundna med varandra. Grottan är ganska kompakt med gott om krypmöjligheter. Uppskattningsvis är höjdskillnaden mellan högsta blocket och djupaste punkten i grottan runt 10 meter. I komplexet finns även en del mindre salar. I grottan är det draget ett snöre som man kan följa runt de olika gångarna och salarna tills man kommer ut i andra änden. Det finns även några mindre grottor att upptäcka bland blocken https://www.instagram.com/p/4PlVxin2iV/?utm_source=ig_web_copy_link Källa:

Granmurens fältspatsgruva

Fyndighet av citriner.

Citrin och Rökkvarts

Brott som kallas Granmyren, men det verkar lite oklart exakt vilket kallas Granmyren, eller om man blandat. Det finns också flera brott i närheten, kolla SGU, det är osäkert vilket som det refereras till, men detta verkar vara det största.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *