Lasse-Maja grottan

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Grottan har flera namn bland annat Lasse-Maja kammaren, Skattegömman och Stora Lassa

Klippna som ligger övanför Lasse-Maja grottan.

Enligt sägnen så sökte människorna i Klövdala by skydd i denna grotta när danskarna anföll 1612. Enligt en mindre trovärdig sägnen påstås grottan ha varit ett gömställe för Lasse-Maja, 1800-tals tjuven i kvinnokläder.

Vad man vet är att Klövdala by brändes av danskarna med att Klövdalaborna klarade sig, kanske genom att gömma sig i grottan.

Fram till grottan löper en ca 300 meter lång markerad stig. Grottan ligger under ett stort klippblock. En steg leder ner i marken, väl nere så finns en större kammare till höger och en mindre till vänster. Den store kammaren har högt i tak och rymmer ganska många personer. Tack vare ljusinsläpp i båda ändar är grottan ljus. Den mindre kammaren är trängre och det går inte att stå raklång. Det finns inget ljusinsläpp i den mindre kammaren så lampa behövs. Totalt är grottans längd 15 meter.

Skylt som pekar ut Lasse-Maja grottan

Den stora kammaren i Lasse-Maja grottan.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCHZQ9

Källa: Svenska Grottor

Karta till Lasse-Maja grottan

Visa positionen i Google Maps

Äventyr i närheten

Lilla Lassekammaren

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC59A80

Pukaskåragrottan

Horisontell klyftgrotta som slutar i en kammare på 4×2 meter med 3 meters takhöjd. Grottan har i ofredstid använts som gömställe. Ett annat namn för grottan är Jättestugan. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC3Q19V

Fridhems guldgruva

Fridhems guldgruva består av en en ca 25 meter lång stollgång, inne i gruvan finns två korta gruvorter åt sidan. Gruvan idag är helt övergiven, man får leta sig fram genom skogen för att hitta den. På platsen finns inga skyltar eller information. Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/92ceded3-7612-4eff-868a-107aab6617b0 Källa: https://www.mindat.org/loc-60532.html

Götsbodagrottan

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC59J1B

Korsme kyrka

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC4BP5K

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *