Lasse-Maja grottan

Lasse-Maja grottan har flera namn bland annat Lasse-Maja kammaren, Skattegömman och Stora Lassa.

Klippna som ligger övanför Lasse-Maja grottan.

Enligt sägnen så sökte människorna i Klövdala by skydd i denna grotta när danskarna anföll 1612. Enligt en mindre trovärdig sägnen påstås grottan ha varit ett gömställe för Lasse-Maja, 1800-tals tjuven i kvinnokläder.

Vad man vet är att Klövdala by brändes av danskarna med att Klövdalaborna klarade sig, kanske genom att gömma sig i grottan.

Fram till grottan löper en ca 300 meter lång markerad stig. Grottan ligger under ett stort klippblock. En steg leder ner i marken, väl nere så finns en större kammare till höger och en mindre till vänster. Den store kammaren har högt i tak och rymmer ganska många personer. Tack vare ljusinsläpp i båda ändar är grottan ljus. Den mindre kammaren är trängre och det går inte att stå raklång. Det finns inget ljusinsläpp i den mindre kammaren så lampa behövs. Totalt är grottans längd 15 meter.

Skylt som pekar ut Lasse-Maja grottan

Den stora kammaren i Lasse-Maja grottan.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCHZQ9

Källa: Svenska Grottor

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/b942c49e-992b-46b4-8cd7-50e6eac9256e

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Lasse-Maja grottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Lilla Lassekammaren

Lilla Lassekammaren är en grotta som ligger norr om Järnforsen. Grottan är en blockgrotta.

Pukaskåragrottan

Pukaskåragrottan är en horisontell klyftgrotta som slutar i en kammare på 4x2 meter med 3 meters takhöjd. Grottan har i ofredstid använts som gömställe. Ett annat namn för grottan är Jättestugan.

Fridhems guldgruva

Fridhems guldgruva består av en en ca 25 meter lång stollgång, inne i gruvan finns två korta gruvorter åt sidan. Gruvan idag är helt övergiven, man får leta sig fram genom skogen för att hitta den. På platsen finns inga skyltar eller information. Inne i stollgången vid Fridhems guldgruva

Götsboda grotta

Götsboda grotta som också kallas Götsboda skreva eller Rövarskreven är en grotta som ligger sydväst om Kvillsfors mellan Målilla och Vetlanda. Grottan ligger i den norra delen av en bergsskreva.

Lönneberga grotta

Lönneberga grotta ligger mellan två flyttblock, taket till ingången nerrasat. Enligt sägnen ska Nils Dacke varit gömd här, då han förföljdes av Gustav Vasas krigsmän.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.