Lenbergsviksgrottan

Lenbergsviksgrottan är en grotta som ligger i skogen väster om Glan. Grottan är en karstgrotta, dvs en grotta som uppstår när vatten rinner genom kalksten. Ingångstunneln är trång men vidgar sig efter 5 meter till sen sal, ytterligare en sal kan nås genom en krypgång. Här är man strax under markytan och grottan slutar i rasmassor. Var försiktig i denna grotta då rasrisk förekommer!

Källa: Svenska Grottor: Östergötland, s. 66

Källa: https://web.archive.org/web/20161113014222/http://www.ostgotagrottklubb.se/?page_id=83

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Lenbergsviksgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Glansgruvegrottorna

Glansgruvegrottorna ligger vid Glansgruvan väster om Norrköping. Grottan är en karstgrotta, dvs en grottan som skapats av att vatten urholkat berggrunden. Grottan är 5 meter lång, men är dock ofta vattenfylld.

Sätragruvan

Sätragruvan som göms i Risingeskogen är ett mindre gruvkomplex som fått stå och förfalla sedan sin blomstringstid för 100 år sedan. 1916, under första världskriget, startade AB Kis gruvdrift på platsen för att bryta svavelkis till pappersmassaindustrin, som på grund av kriget hade problem med import.

Grottan vid Rövarmon

Grottan vid Rövarmon är en stor öppen grottan några meter upp i en brant, vid den norra väggen finns spricka som är en förbindelse med en gång längre ner i branten.

Vålters grotta

Vålters grotta består av 2 hålor eller kamrar i marken öster om Finspång. Man kommer ner till båda genom vardera en öppning i marken ("grythål"). Kamrarna är förbundna med varandra och den ena har eldstad.

Grottan på Torklint

Grottan på Torklint är en mindre blockgrotta norr om Norrköping. I grottan rinner en liten bäck och grottan är ca 6 meter lång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.