Lill-Månkes stuga

Lill-Månkes stuga är en stuga där det går att övernatta och den ligger i Gåsfjällets naturreservat. Leden till stugan är markerad med orange markeringar och börjar ca 8 km in på Rissjövägen och vandringen fram till Lill-Månkes stuga är ca 7 km enkel väg. Du kan även fortsätta vandringen upp över Gitsfjället och vidare mot Saxnäs vilket blir totalt 27 km.

Gåsfjällets naturreservat är ett av de mest besökta fjällområdena i södra Lappland och ligger mellan Dorotea och Vilhelmina. Här finns allt från urskogsområden till riktig högfjällsterräng. Den mäktiga fjälltoppen Akkantjakke reser sig hela 1062 meter över havet. Gränsen för fjällbjörkskogen går ovanligt högt här, 820 meter över havet och i reservatet finns många klarvattensjöar med gott om röding och öring.

Källa: https://lapplandssydport.se/produkter/uppleva/vandring/lill-mankes-stuga/

Denna plats beskriver en vildmarksstuga. Den gyllene regeln när det kommer till vildmarksstugor är att när du lämnar stugan så lämna den i bättre skick än du fann den.

Karta till Lill-Månkes stuga

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Vattenfallet i Stensjöbäcken

Vattenfallet i Stensjöbäcken ligger öster om Borgafjäll där Stensjöbäcken och Vallienbäcken rinner samman. Här faller vattnet ner i en 10 meter djup kanjon.

Bijeliteforsen

Bijeliteforsen ligger längs Vildmarksvägen i Lappland strax söder om den mer kända Trappstegsforsen. Forsen ligger i Kultsjöån som flyter mellan Kultsjön och Malgomaj och har fallhöjden är 12 meter.

Trappstegsforsen

Trappstegsforsen är en fors eller vattenfall längs Vildmarksvägen i södra Lappland. Fallet består inte av ett stort fall utan av många små, som en trappa över en sträcka på hundra meter.

Dimforsen

Dimforsen är ett vattenfall längs Vildmarksvägen. På våren när det är som mest vatten i Dimforsen dånar forsen och det ligger en tät dimma över området. Vägen ner till forsen är brant och kan vara dålig så parkera vid fickorna längs den stora vägen.

Satsåfallet

Satsåfallet ligger i Saxnäs i södra Lappland. Vattenfallet ligger strax innan Satsån rinner ut i Kultsjön.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.