Lönneberga grotta

Lönneberga grotta ligger mellan två flyttblock, taket till ingången nerrasat. Enligt sägnen ska Nils Dacke varit gömd här, då han förföljdes av Gustav Vasas krigsmän.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/0f62f9df-d61e-4504-9e71-ac165ea65dcb

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Lönneberga grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Ättestupan

Ättestupan ligger vid Pelarne sydväst om Vimmerby. Det berättas att den 10 meter höga klippa som finns har har använts som ättestupa.

Rövarekulan

Rövarekulan är en grotta söder om Storebro mellan Vimmerby och Hultsfred. Grottan är en naturlig berggrotta som är ungefär åtta meter lång, två meter bred och en och halv meter hög.

Sigge kista

Sigge kista är en grotta i två våningar i en 3.5 meter hög bergvägg. Den övre våningen är ganska lätt tillgänglig, men den undre våningen krävs att man klättrar genom ett 3 meter djupt schakt (ett rep underlättar). Den under våningen är 10 meter lång.

Lasse-Maja grottan

Lasse-Maja grottan har flera namn bland annat Lasse-Maja kammaren, Skattegömman och Stora Lassa.

Amaliagrottan

Amaliagrottan är en grotta väster om Vimmerby. Grottan ligger i Korpaberget längs en klippbrant ned mot Försjön. Grottan har skapats av stora block som fallit ned från klippbranten ovanför, grottan rymmer 25-30 personer invändigt. Ovanför grottan går ett klipptak 10-12 meter ut från branten och bildar ett överhäng. Enligt lokala sägner ska

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.