Luråstornet

Luråstornet är ett gammalt brandtorn beläget på Granåsen. Tronet byggdes för brandbevakning 1939 och är 16 meter högt.

Luråstornets intresseförening är till för att bevara tornet och dess historia, och är ett trevligt utflytksmål både sommar som vinter.

Källa: https://www.facebook.com/pg/lurastornet/about/?ref=page_internal

Källa: http://brandhistoriska.org/wp-content/uploads/2020/02/Brandtorn.pdf

Karta till Luråstornet

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Lappkyrkan

Lappkyrkan är en grotta som ligger vid Älgered sydost om Hassela. Grottan har bildats under ett klippblock. I en reseskildring för 1796 berättas att en familj med samer bodde på platsen. Familjen bestod av nio personer som bodde i en stor koja hade 100 renar.

Gropomdal

Gropomdal är en ravin nordväst om Hudiksvall. Ravinen är ungefär 100 meter lång och i öster består den av en klippvägg. Platsen och namnet är känt redan från 1600-talet

Västansjökullens brandtorn

Västansjökullens brandtorn ett torn som 1942 byggdes för brandbevakning. Tornet är byggt i stål.

Villsjögrottan

Villsjögrottan är en mindre grotta som ligger nordväst om Gnarp. Grottan ligger under ett flyttblock som vilar mot ett annat flyttblock och är ungefär tre gånger fyra meter stor.

Sniverbergsgrottan

Sniverbergsgrottan ligger vid Gammelvallen som ligger utanför Olsbo norr om Hudiksvall. Grottan sägs vara minst 30 meter lång. Det berättas att under ett trollbröllop i grottan så spelade Näcken så fort på sin fiol att tre trollungar var tvungna att hälla vatten på stråken så att den inte skulle fatta eld.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.