Luråstornet

Luråstornet är ett gammalt brandtorn beläget på Granåsen. Tronet byggdes för brandbevakning 1939 och är 16 meter högt.

Luråstornets intresseförening är till för att bevara tornet och dess historia, och är ett trevligt utflytksmål både sommar som vinter.

Källa: https://www.facebook.com/pg/lurastornet/about/?ref=page_internal

Källa: http://brandhistoriska.org/wp-content/uploads/2020/02/Brandtorn.pdf

Karta till Luråstornet

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Lappkyrkan

Lappkyrkan är en grotta som ligger vid Älgered sydost om Hassela. Grottan har bildats under ett klippblock. I en reseskildring för 1796 berättas att en familj med samer bodde på platsen. Familjen bestod av nio personer som bodde i en stor koja hade 100 renar.

Bastvallen

Bastvallen är en rast- och övernattningsstuga som ligger längs Kolarstigen. Kolarstigen är en vandringsled som sträcker sig genom Norrbo socken i Hälsingland. Leden är ca 20 km lång och går genom skogar, över myrar och längs med sjöar. Vid Bastvallen finns det även ett torrdass och en källa.

Gropomdal

Gropomdal är en ravin nordväst om Hudiksvall. Ravinen är ungefär 100 meter lång och i öster består den av en klippvägg. Platsen och namnet är känt redan från 1600-talet

Västansjökullens brandtorn

Västansjökullens brandtorn ett torn som 1942 byggdes för brandbevakning. Tornet är byggt i stål.

Villsjögrottan

Villsjögrottan är en mindre grotta som ligger nordväst om Gnarp. Grottan ligger under ett flyttblock som vilar mot ett annat flyttblock och är ungefär tre gånger fyra meter stor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.