Matberget

Matberget är en grotta nordväst om Vårgårda. Grottan bildas av ett utskjutande parti av berget och är drygt 3 meter djup.

Det berättas att efter västgöta herrarnas uppror mot Gustav Vasa så ska en av ledarna, Måns Bryntesson Lilliehök, gömt sig i grottan. En av hans tjänare kom med mat och av detta ska grottan fått sitt namn.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/ce909ef5-7a5d-4eea-8279-13e1185415d6
Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC7TJBC_matberget?guid=71c8bf42-c96e-42a0-907d-b37831b2be2f

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Matberget

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Gräfsnäs slottsruin

Gräfsnäs slottsruin är en spännande ruin som ligger vackert vid sjön Anten. Det sägs att Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud) föddes här, hon gifte sig senare med Gustav Vasa och blev drottning av Sverige. Slottet har flera gånger belägrats och plundrats. Slottet fick under slutet på 1800-talet förfalla och under 1880-talet revs taket. Idag finns i närheten en badplats med restaurang och ä

Hjulstugan

Hjulstugan är en grotta som ligger Vårgårda och Trollhättan. Grottan är en blockgrotta under klippblock.

Skansagrottan

Skansagrottan är en ungefär fem meter djup grottan väster om Gräfsnäs. Enligt sägnen ska en hund en gång ha släppts in i grottan och då kommit upp på Hunneberg. Hunneberg ska på så vis fått sitt namn. En annan historia berättar att om man kryper in mer än tre meter så kommer du bli biten av grävlingen i näsan.

Björnehall

Björnehall är en grotta under ett flyttblock sydost om Trollhättan. Grottan är ungefär fyra gånger sex meter och en knapp meter hög. Enligt berättelser ska en björn haft sitt ide här och på 1830-talet ska en björn skjutits på platsen.

Elghults grotta

Elghults grotta är en mindre blockgrottan i Älghultssjön västra strand.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.