Midsommarstugan

Midsommarstugan är en grotta som ligger väster om Knäred. Grottan är utsedd till Hallands landskapsgrotta. Enligt sägen bor här det snälla trollet ”Midsommar­gubben”, som en gång lär ha hjälpt en bonde vars ko hade ramlat ned i grottan. Som ett litet tack för räddningen fick trollet mjölka bondens ko.

Grottan har en relativt rymlig ingång från söder. En stege behövs för att komma ner säkert. Man passerar ett stort dagsljushål kallat ”Fönstret” innan golvet sänker sig ner till grottsalen. Den maximala höjden är cirka 4 m men det är inte ståhöjd i hela grottsalen.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC1GQGJ

Källa: https://hallandsleden.hoodin.com/plats/midsommarstuganmidsommarstugan-cave

Källa: https://speleo.se/landskapsgrottor/

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Midsommarstugan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Tjuvahålan

Tjuvahålan är en grotta som ligger väster om Knäred. Grottan har skapats av två flyttblock, som upptill lutar mot varandra så att ett rum bildas, rummet är ungefär fyra gånger tre meter och cirka tre meter hög.

Kvarnfallet

Kvarnfallet ligger i Krokån norr om Knäred. Här passerar Krokån den 400 år gamla prästgårdskvarnen.

Lagaholm

Lagaholm är en slottsruin i Laholm, som ligger invid den plats där kraftverket idag ligger. I Laholm fanns tidigt ett befäst hus som redan år 1231 blev benämnt i den danske Kung Valdemars jordebok. Det befäster Laholm som den äldsta staden i Halland. Syftet med borgens läge på holmen i Lagan var främst att kontrollera kommunikationerna på Lagan, landtrafiken mellan Helsingborg och Oslo samt handelsstigarna från inlandet. En styresman stationerades på plats som även var stadens högste ämbetsman. Fästningen var omgiven av en ringmur och innanför den låg en borggård med flera byggnader. Huvudbyggnaden var ett högt torn. Lagaholms slott belägrades gång på gång under de följande århundradena. Åren 1341-1360 tillhörde det Sverige och Magnus Eriksson. På 1400-talet under Engelbrektupproret intog svenskarna slottet under sitt plundringståg. På Gustav Vasas och hans söners tid sändes här efter här för att erövra slottet utan framgång. Sedan kom Nordiska sjuårskriget åren 1563-1570 och efter det v

Flammafallet

Vid Flammafallet det är inte fallhöjden utan den säregna trappstegsformen som imponerar beträffande ett populärt utflyktsmål i Krokån. Skummande kastar sig det gyllenbruna vattnet i Flammafallet utför i meterhöga avsatser. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC4ZV40_flammafallet?guid=cbf2e13b-c7f2-4c7c-85f3-4cd4c0066b84 Källa: https://www.laholm.se/uppleva_gora/besoksmal/knaredsomradet-ny/

Jättestugan

Jättestugan är en liten blockgrotta sydost om Halmstad. Grottans öppning ligger åt väster mellan två block och leder in till ett litet rum.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.