
Mörby är känt sedan 1380-talet, då en timrad sätesgård, ägd av Henrik Damerow (tysk adelsman), fanns på platsen. Från 1412 var pommerska släkten Slaweka Mörbys ägare och de lät på 1450-talet uppföra det första stenhuset vars delar nu återfinns i ruinens norra länga.
Mot slutet av 1400-talet övergick gården genom giftermål till släkten Oxenstierna, som här hade sitt huvudsäte under 250 år. Under 1500-talet ägdes gården av Gabriel Kristiernsson Oxenstierna, som från 1550-talet byggde ut Mörby till ett renässansslott, vilket påstås ha varit det ”yppersta av alla uppländska slott under 1500-talet”. Gabriel Christiernsson Oxenstierna lät 1569 placera en vapentavla ovanför borgens ingång, men troligen torde ombyggnaden ha fortsatt även efter detta. Till en början hade Mörby planerats att vara en försvarsborg med två försvarstorn, ett porttorn och kraftiga flygelbyggnader i öster och väster med en mur på södra sidan. Under byggnationen kom dock modet att förändras, vilket märks i byggnadsfasens senare delar.
Julen 1584 samlades släkten Oxenstierna i slottet, ett festligt upptåg utspelades med en ringdans där alla deltog, både herrskap och tjänstefolk, vilket gått till historien som Mörbyleken. På 1630-talet byggdes slottet ut. Slottet liksom sjötornet och porttornet höjdes med en våning, och slottet försågs med två hängtorn i sydöstra och nordöstra hörnen. Vid mitten av 1600-talet anlades även ett orangeri i slottsträdgården.
Slottet var som störst kring 1600-talets mitt, men det övergavs i slutet på seklet och fick förfalla. År 1728 inköptes egendomen av Arvid Horn. Denne hade från början avsikt att låta renovera slottet och bosätta sig där, men fann efter en besiktning av Carl Hårleman, att en renovering var alltför kostsam för att löna sig. Han lät då istället flytta det värdefulla koppartaket till det näraliggande Ekebyholms slott.
Slottet totalförstördes av en brand 1740 och spillrorna lämnades helt åt sitt öde. Folket i socknen började nu ta för vana att plocka sten från ruinen till byggnadsmaterial, inte minst till bygget av Fasterna kyrka. Man höll ibland också fester i ruinerna, där det dansades på de grova ekgolv som bitvis låg kvar. Bland folk i trakten kallades detta för att dansa på ”tiljorna”. Det dansades bland annat till musikstyckena ”På tiljorna”, ”Borglåten” och ”Upp på slottet”.
Mörbys ägor förenades 1772 med Rånäs slott.
Slottsruinen utgrävdes och de resterande murverken rustades under 1930- och 1940-talen. I samband med detta hittades ett antal föremål i kulturlagren under rasmassorna, bland annat en guldring med diamant och en sporre. Den spöklika ruinen som idag är en fredad bostad för fridlysta fladdermöss ligger inom ett privat område och får endast besökas under somrarnas angivna öppettider.
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6rby_slottsruin
Karta till Mörby slottsruin
Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se
Äventyr i närheten
Skärsjöstugan
Skärsjöstugan är en övernattningsstuga som ligger i Tjäderleksmossen naturreservat. Tjäderleksmossen ligger ca 20 km öster om Uppsala, strax väster om Almunge. Vid Skärsjön finns en öppen stuga där det går att rasta eller övernatta någon enstaka natt. Efter en natt i stugan har nya besökare förtur. Stugan har två våningssängar, totalt fyra sängplatser. Bredvid finns ett dass och vedförråd.
Gubbergsgrottan
Gubbergsgrottan, eller Vällnora grotta, består av ca 15 meter gångar med en sal i mitten. Salens golv ligger under närliggande Norrsjöns yta och kan vara blöt. Grottan nås lättast på vintern.
Läs mer om Gubbergsgrottan här
Rövarbergsgrottan
Rövarbergsgrottan är en blockgrotta som ligger norr om Åkersberga. Grottan som är 4 meter lång ligger i en 50 meter lång klyfta.
Läs mer om Rövarbergsgrottan här
Laggagrottan
Laggagrottan eller Laggagubbens grotta ligger sydost om Uppsala. Grottan är ett större hålrum mellan stenblock. Om man kryper in genom den trånga ingången kommer man in i en hemlighetsfull grotta inne i kullen.
Össeby kyrkoruin
Össeby kyrkoruin ligger nordost om Vallentuna. Kyrkan byggdes redan på 1200-talet och användes fram till 1837 då man slutade använda den. 1856 träffades kyrkan av blixten och brann.