More kastell

More kastell ligger i Småland nordväst om Fågelfors och är en 7 km lång ravin. Ravinen har branta bergväggar som är upp till 40 m höga. Området har bildats genom att smältvatten från inlandsisen utvidgat en befintlig spricka. Längst ner i ravinen står en klippa som kallas kastellet och är en urbergshorst. Är man försiktig så går det att klättra till toppen av kastellet.

Sprickan har historiskt haft en stor betydelse rent administrativt. Här går fortfarande gränsen mellan Linköpings stift och Växjö stift. Det sägs att Nils Dacke kan ha haft en bas i denna oländiga trakt där ingen kunde komma åt honom.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/More_kastell

Källa: https://visithultsfred.se/more-kastell/

Källa: https://web.archive.org/web/20210508165153/https://morlundatveta.se/onsdagsgruppen/sev-rdheter/more-kastell.html

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/8b10dbf4-6d6f-4423-9e33-b77e1ca76cbf

Karta till More kastell

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Tönshults Brandtorn

Tönshults Brandtorn ska enligt uppgift fortfarande finnas kvar. Tronet byggdes under 1942 och är konstruerat i järn.

Dackegrottan

Här i Dackegrottan gömdes, enligt legenden, Nils Dacke undan Gustav Vasas trupper efter att ha blivit sårad under slaget vid Hjortesjön. Grottan består av ett 4x2 m stort rum, plus 2 m lång krypgång. 

Korsme kyrka

Korsme kyrka som också kallas Kallmyrkyrkan är en grotta som ligger nordväst om Virserum. Grottan är en blockgrotta som bildats av stenblock som lutar mot varandra.

Bockahål

Bockahål är en sprickgrotta med underjordiska gångar. Man kommer in i grottan uppifrån via ett triangelformat hål. I gångarna som är katakombliknande är ca 2 meter högt i tak och sträcker sig ca 42 meter i underjorden.

Lilla Lassekammaren

Lilla Lassekammaren är en grotta som ligger norr om Järnforsen. Grottan är en blockgrotta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.