Morfars ort

Morfars ort

Morfars ort eller Erkes fars ort som den också är känd, är en stollgång som hör ihop med Bensåsgruvorna. Här har brutits järn i flera olika gruvschakt. Senast aktiv brytning skedde i gruvan var mellan åren 1914-1918.

Morfars ort

Det finns en stollgången som att besöka. Gången går ca 80 meter in i berget. Erkers Jan-Ersson påbörjade stollgången någon gång i början eller mitten av 1800-talet. Gången drevs ungefär 50 meter i berget med hjälp av tillmakning, dvs att man eldade på berget som sedan sprack. Detta skapar mjuka runda gångar. Omkring år 1900 sprängdes gången ytterligare 30 meter in och man kan lätt se skillnaden på den kantiga sprängda delen och en tillmakade.

Morfars ort

Källa: https://grillplatser.nu/Blogg/Morfars-Ort

Källa: http://resource.sgu.se/produkter/rm/rm139-2-rapport.pdf

Källa: Eget besök på platsen

Det finns risker med att besöka en gammal gruva, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Morfars ort

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Jättens grotta

Jättens grotta ligger mellan Hedemora och Långshyttan. Grottan är ungefär sju meter djup, en meter bred och två meter hög.

Kungshögshällars brandtorn

Kungshögshällars brandtorn står fortfarande på plats. Men tyvärr brann trädelarna av tornet sommaren 2022, troligvis på grund av blixtnedslag. Det är oklart då tornet är byggt men förmodligen någon gång under början 1940-talet.

Kyrkbergsgrottan

Kyrkbergsgrottan ligger norr om Hedemora. Grottan är en sprickgrotta där en gång leder in till ett lågt grottrum.

Klocksbergs Brandtorn

Klocksbergs Brandtorn är ett ståltorn som ligger sydöst om Torsåker i Gästrikland. Källa: Jonte Westman

Döda Fallen

Döda Fallen ligger i Avesta. För 7000 år sedan ändrade Dalälven sin fåra och de tidigare vattenfallen torrlades. I dag kallas de tre tidigare fallen Stora Helvetet, Lilla Helvetet och Södra Helvetet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.