Munkagrottan

Munkagrottan ligger strax söder om Nydala i Småland. I grottan ska det finns ett sten och och stenstolar som enligt sägnen är skapade av munkar.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/350cbeb5-800e-4574-9ccb-0700c04a6533

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Munkagrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Fryele kvarn

Fryele kvarn ligger norr om Värnamo. Här Härån eller mindre fall eller fors.

Puttefallet

Vid Puttefallet rinner Puttebäcken över en bergshäll och skapar ett vattenfall. Fallet ligger i Hattens naturreservat i Sävsjö kommun och Vaggeryds kommun. Fram till fallet är en lätt kortare vandring. I närheten finns även ett vindskydd.

Frueberget

Frueberget är en grottan som enligt traditionen användes till att gömma "fruar" och guld under danskarnas härjningar. Grottan är ungefär tio gånger tio meter och fyra meter hög. Det kan vara lite svårt att hitta grottan som ligger ganska väl gömt och det kan krävas lite lätt klättring för att hitta fram.

Bergakungens sommarställe

Bergakungens sommarställe ligger väster om Lammhult. Stora stenblock bildar här en blockgrotta.

Flishults fasta

Flishults fasta är en mindre grotta väster om Lammhult. Här finns två grottor, det är oklart vilken av dem som namnet avser. Den ena är en blockgrottan är ungefär 5 meter lång och 1-2 meter bred, höjden är ca 2 meter. Den andra grottan som ligger 25 meter öster som blockgrottan är en sprickgrotta som är ungefär 5 meter lång och längst in har ett litet rum med ståhöjd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.