Odensjön

Odensjön ligger i östra delen av Söderåsens nationalpark söder om Ljungbyhed här finns en plats som sägs vara en ättestupa.

I ”Handbok för Resande i Sverige” från 1838 går det att läsa: ”Af Små-sjöarne är den ganska lilla Odensjö (i Onsjö härad, nära gränsen mellan Skånes begge län) märkvärdig för sitt sällsamma läge mellan en cirkel af berg, för sin attestupa och för de derom gångbara trollsagor.”

Källa: https://attestupor.com/2014/02/25/117-gja%cc%88llaberg-odensjo%cc%88n-ro%cc%88sta%cc%8anga-onsjo-svalo%cc%88v-ska%cc%8ane/

Källa: https://books.google.se/books?id=ml8oAAAAYAAJ&pg=PA399&lpg=PA399&dq=&hl=en#v=onepage&q&f=false

Karta till Odensjön

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Snuvestuan

Snuvestuan ligger strax öster om Söderåsens nationalpark och är en grotta som är ungefär tre gånger tre meter. Grottan ligger i en lodrät klippvägg och i grottan finns sittplatser och en eldstad. Enligt en upplysningstavla vid landsvägen står att grottan bebotts av människor under forntiden, men detta finns inga belägg för.

Snapphanegrottan

Snapphanegrottan är en grotta mellan Perstorp och Klippan. Grottan är 2-3 m lång och ungefär 2 meter hög. Ingången är genom en ca 0,7 m h öppning i en mur.

Hallen

Hallen som ligger sydväst om Perstorp sägs i gamla tider använts som ättestupa.

Trollberget

Trollberget ligger norr om Höör. Här finns en mindre grotta.

Ättestupan vid Bokehall

Ättestupan vid Bokehall ligger strax öster om Höör. Här finns ett 15 meter lång och 5 meter högt bergsstup som uppges ha använts som ättestupa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.