Offerhällan

Offerhällan sägs vara en gammal ättestupa och ligger på Bergvattenberget vid Sörmorets by sydväst om Åsele. På toppen av klippan ska det omkring 1850 stått en samisk gudabild. Men när den påträffades fördes den till kyrkan i Åsele.

Enligt sägnen ska klippan använts av samerna som ättestupa. När de gamla inte längre kunde följa med till sommarbetet på fjället, så offrades de genom att placerades de i en akja och kördes över kanten.

Källa: http://naturligtviseva.blogspot.com/2018/10/offerhalla-attestupa-bergvattensberget.html

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/1426d245-4c03-4db8-9a9b-deb673486690

Källa: https://attestupor.com/2014/01/27/67-offersha%cc%88llan-bergvattenberget-gudaha%cc%88llan-isjo%cc%88n-so%cc%88rnoret-a%cc%8asele-sjeltie-lappland-va%cc%88sterbotten/

Källa: https://aseleturism.se/produkter/vandringsleder/bergvattenberget/

Karta till Offerhällan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Vitterhuset

Vitterhuset ligger vid Vispsjön söder om Åsele. Platsen är en klippblocksanhopning med väldiga överhäng och överbryggningar som bildar salar och grottor. Formationerna är av sådant format att de gett upphov till sägen och saga. Klippformationerna i Vitterhuset är uråldriga minnen från istiden och har rönt stort intresse från grottforskare. Här bor också Vittra, enligt sägen. Och visst känns det lite pirrigt att vandra under de majestätiska stenblocken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.