Ola Sonas grotta

Ola Sonas grotta ligger i Husberget utan för Bromåla i Blekinge. Grottan är ca 15 meter djup. En smal spricka i berget utgör öppningen, där innanför finns ett litet rum. Det finns även några mindre krypbara gångar.

Husberget där Ola Sonas grotta ligger

Berättelsen om Ola Sona Sunesson

Kring Ola Sonas grotta finns många berättelser. När historien utspelar sig är oklart, kanske under 1600-talet och i så fall hade Blekinge blivit svenskt, men det är oklart så kan vara under dansk tid.

Det sägs att Ola Sona Sunesson var bonde i Bromåla. Under denna tid pressade bönderna på skatter. Historien börjar med att Ola Sona ser två (eller tre) fogdar närma sig han gård för att kräva skatt. Han tog sin yxa, en så kallad bergsmansyxa och mötte fogdarna. En ordväxling uppstod som slutade med att Ola Sona dräpte fogdarna.

Utsikten innefrån Ola Sonas grotta

Ola Sona var nu fredlös, han tog som tillflykt till Husberget, för där visste han att trollen bodde och inga människor vågade komma nära. Där räknade han med att kunna hålla sig undan i sju år som fredlös, för kunde han hålla sig undan i sju år skulle han slippa straff. Han tog med sig vad han behövde för att jaga och fiska. Enligt sägnen ska han ha haft två flintlåsgevär och ett träskrin för kulor och krut.

När Ola Sona knackade på hos trollen blev han först inte insläppt, solen stod för högt på himlen och trollen tordes inte öppna. Så småningom fick han iallafall komma in i det yttre bergrummet. Trollen undrade vad han ville och Ola Sona förklarade att han vill stanna i berget i sju år. Trollen hade en överläggning och beslutade att Ola Sona kunde få bo i ”Förstugan” om han uppfyllde vissa villkor.

Förstugan i Ola Sonas grotta

Han skulle varken vara klädd eller oklädd, skodd eller oskodd, kammad eller okammad, klippt eller oklippt, tvättad eller otvättade.

Enligt sägnen löste han detta genom att göra allt på halva kroppen, går med ett byxben, en sko osv. Och så fick han bo i ”Förstugan”.

Efter de sju åren gått så kunde Ola Sona återvända hem till sin gård. Enligt traditionen levde dock inte Ola Sona många år efter sin hemkomst från grottan.

Taket rasade ner

Det berättas att efter en rävjakt på 1930-talet så smet räven i grottan. Jägarna bestämde sig för att spränga ut räven. Skottet sattes i ”Förstugan” och det blev ett väldigt dån och rök välde ut genom den smala ingångssprickan. Men taket hade rasat in och blockerade nu ingången till ”Salen” där en gång trollen sägs ha bott, medan Ola Sona bodde i ”Förstugan”. Inne i ”Salen” ska finnas att stort stenblock som ser ut som ett bord och kring blocket sex-sju stora stenar lämpliga att sitta på.

Ingången till Ola Sonas grotta

Det berättas att efter en rävjakt på 1930-talet så smet räven i grottan. Jägarna bestämde sig för att spränga ut räven. Skottet sattes i ”Förstugan” och det blev ett väldigt dån och rök välde ut genom den smala ingångssprickan. Men taket hade rasat in och blockerade nu ingången till ”Salen” där en gång trollen sägs ha bott, medan Ola Sona bodde i ”Förstugan”. Inne i ”Salen” ska finnas att stort stenblock som ser ut som ett bord och kring blocket sex-sju stora stenar lämpliga att sitta på.

Trollmedicin av stålet

Det sägs att mordet på fogdarna skedde på en söndag och att yxan som använts vid mordet då blev mycket värd i kampen mot trolldom och sjukdom.

Det sägs att man kunde skrapa flagor från yxan eller filspån från eggen att använda till medicin. Det ska också ha varit bra hjälp mot Skärva (engelska sjukan) och fallande sot (epilepsi) om man kunde dricka genom skafthålet, då blev man ofelbart frisk.

Lämningar

Vad som är sant av sägnerna är förstås svårt att säga, men det sägs finnas lämningar kvar av Ola Sona. Skrinet som Ola Sona hade med sig in i grottan sägs finnas kvar och du kan läsa och höra mer om det här i ett inslag från P4 Blekinge.

Ola Sona yxa sägs också finnas kvar på museum i Stockholm. Nationalmuseum, Nordiska Museet och Statens kriminalhistoriska museum nämns.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC6AA3

Källa: http://www.kringla.nu/kringla/objekt?referens=raa/fmi/10098600380001

Källa: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6642921

Källa: http://rotbygd.se/stories.asp?rotbygdsid=3&id=404&storyid=404

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Ola Sonas grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Lysebergsgrottan

Lysebergsgrottan som bildats av tre stora stenblock. Grottan är ca 4.5 meter lång och ca 2 meter bred. Enligt sägnen skall Karl XI har övernattat i grottan.

Ättestupan i Rödeby

Ättestupan i Rödeby ligger norr om Karlskrona. En 20 meter lång och 10 meter hög klippa sägs har ha fungerat som ättestupa. "Enligt ortsbefolkningen har man här kastat ut gamla och orkeslösa."

Jätten Snopps grotta

Jätten Snopps grotta ligger på Snoppsberget i Rödeby strax norr om Karlskrona. Grottan har skapats under några stora klippblock. Sägnen berättar att har bodde jätten Snopp och hans gumma. Detta var på den tiden när de byggt Rödeby kyrka. När jätten fick höra kyrkklockorna ringa blev han så förtretad att han slet upp en stor sten och slängde den mot kyrkan. Men stenen nådde inte fram. Den föll ner i en å

Hallakaret

Hallakaret är en mindre grotta som bildat av flera klippblock. Enligt sägnen skall två män hamnat i slagsmål vid grottan, varvid den en slog ihjäl den andre.

Galtegryt

Galtegryt eller Galte gryta är en blockgrotta i Karlskrona. Grottan ligger i ett område med många stenblock och det finns flera mindre grotta på platsen. Men det största heter Galtegryt och är 12 meter lång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.