Olof Gröns grotta

Olof Gröns grotta ligger på Ol-Grönsholmen i Väster-Märlingen väster om Bräcke. Grottan är två meter lång, en meter bred och drygt en meter hög. Det berättas att Olof Grön vägrade inkallas till Svensk krigstjänst i kriget mellan Sverige och Danmark 1677. Han dömdes för förräderi till dödstraff, men han lyckades rymma till Norge. Men han vände tillbaka och gömde sig i denna grotta och fick hjälp och mat av folk från Grönviken. Han ska ha lyckats överleva tills krigsslutet vid 1679 och blev benådad.

Källa: https://docplayer.se/2956006-Sagner-och-sevardheter-i-bracke-kommun.html

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/05aa038a-d11c-483c-94e8-07b812ebc91e

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Olof Gröns grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Källbergsgrottan

Källbergsgrottan är en av Sveriges längre urbergsgrottor med en kryplängd på 160 meter. Ingången är brant och bitvis isig. Iaktta därför största försiktighet vid själva nedstigningen. I grottan finns en stor sal ”höga salen” med en vacker issjö, och längre in finns låga salen den så kallade ”pannkakssalen”. Framför klyftöppningen finns en kallkälla som gett berget dess namn.

Sösjö Brandtorn

Sösjö Brandtorn ligger på Kristenberg öster om Bräcke och byggdes 1939.

Rångenstugan

Rångenstugan är en övernattningsstuga som ligger i Helvetesbrännans naturreservat. Reservatet är perfekt för en helgtur med övernattning och har sammanlagt cirka 2 mil vandringsleder, fem övernattningsstugor och flera vindskydd. Fisket är bra i sjöar och tjärnar och du har goda möjligheter att få se vilda djur.

Kamrisdalen

Kamrisdalen är en förkastningsspricka nordost om Bräcke. Kryftan är ca 20 meter djup med lodräta klippväggar och ungefär 15 meter bred.

Djuptjärnstugan

Djuptjärnstugan är en övernattningsstuga som ligger i Helvetesbrännans naturreservat. Reservatet är perfekt för en helgtur med övernattning och har sammanlagt cirka 2 mil vandringsleder, fem övernattningsstugor och flera vindskydd. Fisket är bra i sjöar och tjärnar och du har goda möjligheter att få se vilda djur.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.