Öråstornet

Öråstornet ligger på Öråsen som med sina 458,5 möh Hudiksvalls kommuns högsta berg och med en milsvid utsikt ser man nästan hela Hälsingland. Tornet är 17 m högt och byggdes på 40-talet av försäkringsbolag för att man under sommartid enklare skulle kunna upptäcka skogsbränder.

På 60-talet blev flyget F4 Frösön ägare till brandtornet, men när flyget avvecklade sin verksamhet på Öråsen -97 så skänktes tornet till föreningen Bobygdens Framtid. Föreningen nyttjar och underhåller tornet i möjligaste mån och har uppfört en ny övernattningsstuga.

View this post on Instagram

#öråsen #solnedgång

A post shared by Tobias (@tobiasmittjas) on

Källa: http://www.bobygda.se/om/orasen/

Karta till Öråstornet

Visa positionen i Google Maps

Äventyr i närheten

Klätthålet

Klätthålet är en grotta som ligger väster om Delsbo. Om grottan finns många historier och grottan omnämns redan på 1600-talet i Rudbecks Atlantica. Följ gärna länkarna nedan för att läsa mer.

Vålsjöfallet

Stråsjöbäcken faller vid Vålsjöfallet 48 meter nerför bergsidan i Vålsjö.

Svartboklinten

Här fanns ett gammalt brandtorn som sedan togs över av försvaret. Nu ska det vara privatägt.

Trollkyrkan på Högklitt

Trollkyrkan på Högklitt ligger öster om Hudiksvall. Grottan är ungefär elva meter lång. Inne i grottan är endast kryphöjd.

Blind-Pelles grotta

Blind-Pelles grotta ligger strax söder om Iddesund. Grottan är drygt fyra meter bred och fem meter djup. Grottan har fått sitt namn från Per Andersson från Iggesund, kallad Blind-Pelle, som brukade hålla till i grottan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *