Öråstornet ligger på Öråsen som med sina 458,5 möh Hudiksvalls kommuns högsta berg och med en milsvid utsikt ser man nästan hela Hälsingland. Tornet är 17 m högt och byggdes på 40-talet av försäkringsbolag för att man under sommartid enklare skulle kunna upptäcka skogsbränder.
På 60-talet blev flyget F4 Frösön ägare till brandtornet, men när flyget avvecklade sin verksamhet på Öråsen -97 så skänktes tornet till föreningen Bobygdens Framtid. Föreningen nyttjar och underhåller tornet i möjligaste mån och har uppfört en ny övernattningsstuga.
Källa: http://www.bobygda.se/om/orasen/
Karta till Öråstornet
Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se
Äventyr i närheten
Stora Öråsen
Stora Öråsen är en övernattningsstuga som ligger längs Sjuvallsleden. Sjuvallsleden är en vandringsled som går genom skogar och öppna myrmarker och bjuder på spännande naturupplevelser. Stugan har fyra bäddar och går inte att förhandsboka.
Prästvallen
Prästvallen är en övernattningsstuga som ligger längs Sjuvallsleden. Sjuvallsleden är en vandringsled som sträcker sig mellan sju fäbodvallar i vacker och omväxlande natur. Leden är 31 km och går mellan Ofärne och Delsbo. Det är en krävande led som tar cirka 5 timmar att vandra. Prästvallen är en av de sju fäbodvallarna och ligger i närheten av Örvallen.
Klövsvallen
Klövsvallen är en övernattningsstuga belägen längs med Sjuvallsleden. Stugan har en bred säng och ligger i en vacker och omväxlande natur med fina utsiktsplatser och sjöar. Sjuvallsleden är en vandrings- och skidled som sträcker sig mellan sju fäbodvallar i vacker natur med fina utsiktsplatser och sjöar.
Tjännåsens Brandtorn
Tjännåsens Brandtorn ligger sydväst om Hudiksvall. På platsen byggdes 1940 ett brandtorn av Skogsvårdstyrelsen, det tornet var i trä och 8 meter högt. Tornet som finns på platsen idag ser ut att vara ett flygspaningstorn byggt av försvaret.
Läs mer om Tjännåsens Brandtorn här
Klätthålet
Klätthålet är en grotta som ligger väster om Delsbo. Om grottan finns många historier och grottan omnämns redan på 1600-talet i Rudbecks Atlantica. Följ gärna länkarna nedan för att läsa mer.