Orrhane grotta

Orrhane grotta ligger nordost om Vimmerby i Småland. Grottan består av 2 rum och är 19 meter lång och 4 meter djup. Ingången leder lodrät ner till rummen som befinner sig under markplanet.

Det berättas att på 1600-talet bodde en person som kallades Orrhane i grottan efter att han lämnat sitt hem efter en kärlekshistoria med knektänkan Karin Nilsdotter.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/d75663cd-93f3-40ea-9c01-d6ea7bc63bdd

Källa: https://speleo.se/archive/Grottor_i_Sverige.pdf

Källa: http://www.alkottebo.se/Ahlander-Petersson/html/Meeting_2001/meeting_2001_Grottan.html

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Orrhane grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Grottan vid Hult

Grottan vid Hult är en sprickgrottan som ligger sydost om Kisa. En vågrät spricka som leder in till en stor och hög sal. Genom ett hål i golvet i grottans yttre del kommer man ner i en smal spricka där det finns en trång fortsättning.

Undantagsstugan i Källtorp

Undantagsstugan i Källtorp är en övernattningsstuga som ligger längs Tjustleden. Tjustleden är en vandringsled som sträcker sig från Västervik till Gamleby och är cirka 120 km lång.

Sillstadsgrottan

Sillstadsgrottan är en sprickgrotta som ligger sydost om Kisa. En del av bergväggen har rasat och skapat en 10 meter lång grotta. Det sägs att rövare hållit till i grottan och hållit en flicka från Fågelsrum fången här.

Grottorna vid Kvarnsjön

Grottorna vid Kvarnsjön ligger norr om Ankarsrum. Grottorna finns i en bergsrygg med stora stenblock och brutet berg.

Drakhålan

Drakhålan är en 12 meter lång lutande spricka, här och var finns ljusinsläpp. Sägnen berätta om många försöka att fånga draken som ligger på ett klippsprång nere i grottan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.