Pelargrottan

Pelargrottan ligger strax utanför Malexander och är kanske egentligen inte så mycket en grotta som ett överhäng. Men längst in finns grottliknande formationer. Berget består främst av hård granit, men ett band av mer lättvittrad sten har skapat pelarliknande formationer.

View this post on Instagram

Sightseeing #pelarberget

A post shared by Phillys Johanna (@accordingtophillys) on

Källa: https://www.boxholm.se/download/18.24364bed12e2ad493548000198079/1516614605389/Kartfolder%20.pdf

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Pelargrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Labyrinten vid Skomakaregrottan

Labyrinten vid Skomakaregrottan är en grotta som ligger väster om Kisa. Grottan är en 50 meter lång blockgrotta som ligger i en rasbrant.

Skomakaregrottan

Skomakaregrottan eller Skomakarehålan som den också kallas är en sprickgrotta sydost om Malexander. Grottan är stor och rymlig och skapad av några i särsprängda block.

Slusastenen

Slusastenen är ett stort flyttblock öster om Tranås. Blocket vilar på en klippa så att en grotta bildas under blocket. Enligt traditionen kallas flyttblocket Slusastenen, efter en gubbe, Slusen som bodde i grottan om somrarna på 1860-talet. Namnet Slusen är ett öknamn, kanske på grund av klädseln. Han uppträdde oftast i fotsid kappa med ett rep om livet. Hans riktiga namn vad Ingberg. Hantog tillfälliga jobb hos bönderna, med kolning och höbärgning varvid han ofta bodde i skogarna.

Toppkullengrottan

Toppkullengrottan är en grotta som ligger väster om Kisa. Grottan, som är en blockgrotta, är 30 meter lång.

Hanebergsgrottorna

Hanebergsgrottorna ligger nordväst om Ulrika. Den största grottan leder ner till en stor sal och i dess norra vägg leder en spricka vidare till ytterligare en sal. I området finns flera grottor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.