Pukebergsgrottan

Pukebergsgrottan ligger väster om Uppsala. Grottans hålrum har bildats när bergknallen sprickit. Största takhöjd är 1.5 meter. Det finns flera smågrottor på samma plats. Grottan totala längd är 60 meter.

Det finns flera berättelser om grottan bland annat sägs en gömd skatt finnas i berget. Folket vågade förr inte gå in i grottan. Man var rädd för Pukebergsgubben. Enligt en annan version ska troll som rövade bort barn hållit till i berget.

I grottan har hittats en pilspets från bronsålder som numera förvaras på Historiska museet i Stockholm.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Pukeberget

Källa: Svenska Grottor

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/e4de046a-dcad-42c2-94cd-51035ba76ea5

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Pukebergsgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Ättestupan vid Tenasjön

Ättestupan vid Tenasjön ligger väster om Uppsala. Här sägs en tio meter lång och fem meter hög klippa som störtar ner i sjön vara en gammal ättestupa.

Trollberget

Trollberget är ett område med blockterräng. I området finns ett antal grottor och passager som man kan krypa in i eller igenom. Den längsta grottan är drygt 5 m.

Grottan vid Husberg

Grottan vid Husberg, eller Husbergshålan som den också är känd, ligger precis söder om Enköping.  Grottan är sex meter lång och en meter bred och hög. Efter ungefär tre meter smalnar grottans bredd av.

Malt-Bengts grotta

Malt-Bengts grotta ligger i Uppland väster om Fjärdhundra. Grottan sägs varit tillhåll för Malt-Bengt, fredlös tjuv och förbrytare, troligen i slutet av 1700-talet eller början på 1800-talet.

Rangelhäll

Rangelhäll är en klippa som sägs ha fungerat som ättestupa som ligger mellan Enköping och Bålsta. Klippan är ungefär 25 meter hög och kallas även för Ragnarshällen eller Hammarsbergen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.