Pukens grotta

Pukens grotta eller Grottorna vid Hovrickeberg är en grotta norr om Västervik. Här finns 3 mindre grottor, 9 meter, 4 meter och 3 meter långa. Vid den största grottan bildar ett överhäng ett förrum och genom en liten öppning i den södra kanten kommer man in i en kupolformad grottsal med 3 meter i diameter.

Sägnen berättar att jätten Puke och hans dotter Ylva lär ha bott i grottan men Puke kunde inte tåla klockorna från Lofta kyrka så han lär ha flyttat till Gotland där han blev känd som Hoburgsgubbe.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC107EX

Källa: https://www.fjardhundraland.se/plats/pukberget/

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/44f21294-dd89-49a0-8da8-eff6b16e48f4

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Pukens grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Hålorna i Fruberget

Grottan som kallas Hålorna i Fruberget är en sprickgrotta. En nisch som är 4 meter hög och 7 meter berg med öppningen åt öster. 2 meter in i grottan sänks takhöjden till 1-1.5 meter.

Habors klint

Habors klint ligger sydost om Gamleby. Här finns en liten blockgrotta 4 meter lång vid foten av stupet.

Olserums gruva

Olserums gruva är en gammal gruva nordväst om Västervik. I gruvan bröts järnmalm och det finns dokumenterat att den var i drift redan på 1600-talet. Notera att det är mycket vatten i gruvan. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCJBF4_olserums-gruvor-olserum-mines

Björnungens grotta

Björnungens grotta ligger nordväst om Västervik. Enligt sägnen bodde i denna grotta för länge sedan en övergiven liten björnunge. En annan sägen berättar att grottan används av rövare.

Hjortvikengrottan

Hjortvikengrottan ligger väster om Västervik. Grottan är 4 m lång och 1,8 m hög längst in. En gammal sägen säger att för länge sedan bodde en björnfamilj här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.