PustePers Grotta

PustePers Grotta ligger vid Ålberga mellan Norrköping och Nyköping. Koordinaterna till grotta är inte exakta dock. Kan du bidra med exaktare koordinater så är det välkommet.

Källa: http://nykopingfrisksport.se/dokument/tintomara_2017_referat.pdf

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till PustePers Grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

S:t Bengtsbergets brandtorn

S:t. Bengtsbergets brandtorn i Lundaskog är en 17 meter hög järnkonstruktion som stod färdig 31 mars 1943. Tornet byggdes liksom övriga brandtorn för att spana efter skogsbränder, men verksamheten lades ner efter att brandflyget införts.

Kristinagrottorna

Kristinagrottorna, som också kallas Sätergrottorna, ligger öster om Norrköping vid Kvarsebo. Grottorna består av fyra olika grottor. De två största är Norra Kristinagrottan och Södra Kristinagrottan som ligger cirka 30 meter från varandra.

Örnbergsgrottan

Örnbergsgrottan är en grotta som ligger på norra sidan av Bråviken. Grottan består av en rak och hög spricka, ca 10 meter in i grottan smalnar den av på grund av ett ras. Antingen tar man sig igenom denna passage eller genom ett hål uppifrån som uppstått vid raset. Den inre delen av grottan är 6 meter lång. Grottan har blivit slipad av vatten.

Rövargrottan

Rövargrottan är en grotta på Bråvikens norra strand. En sägen berättar om, att rövarna som bodde i grottan en gång fört bort en piga och höll henne fången här i 7 år. Hon blev under denna tid mor till 7 barn. När rövarna en natt stal från en gård i trakten fick pigan följa med. På tillbakavägen till grottan släppte hon då ned ärtor på marken. Genom dessa blev rånarnas tillhåll känd, pigan blev fri och rövarna bestraffades.

Skrevan vid Kvarsebo Klint

Skrevan vid Kvarsebo Klint ligger på den norr kanten av Bråviken öster om Norrköping. Skrevan är förkastningsspricka i berget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.