Ragnhildsgrottan ligger under ett mycket stort flyttblock väster om Överhogdal. Grottan sägs ha fått sitt namn från Ragnhilds som under något av krigen på 1500- eller 1600-talen mellan Sverige och Norge blev ertappad med att smuggla förnödenheter till fienden. Hon dömdes då till fredlöshet och hon sökte skydd i grottan.
Källa: https://hogdalsbygden.se/ragnhildsstenen-och-ragnhildsgrottan/
Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/8bd483fe-2990-4b43-9809-c1bfec89c50a
Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!
Karta till Ragnhildsgrottan
Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se
Äventyr i närheten
Kuttingsgrottan
Kuttingsgrottan är en grotta öster om Överhogdal. Grottan är en ca 5 meter gånger 1.5 meter stor, längst i grottan finns en mindre kammare. Grottan ligger under ett antal stora block.
Läs mer om Kuttingsgrottan här
Gunnar-Björnsgrottan
Gunnar-Björnsgrottan är en mindre grotta under ett flyttblock öster om Överhogdal. Enligt sägnen ska Gunnar-Björn bott i grottan då han var fredlös.
Läs mer om Gunnar-Björnsgrottan här
Fnuschens Brandtorn
Fnuschens Brandtorn ligger sydväst om Ytterhogdal. Tornet byggdes 1924 and Bergviks bolag för att underlätta brandbevakning. Tornet var aktivt fram till 60-talet då brandflyget ersatte den fasta brandtornen. 1974 genomfördes en renovering av tornet. Tornet är 11 meter höjd och vid klart väder ska det gå att de Klövsjöfjället och Sonfjället.
Läs mer om Fnuschens Brandtorn här
Klackstugan
Klackstugan är en stuga där det går att övernatta och ligger i Storklackens naturreservat. Storklackens naturreservat är ett 63,7 hektar stort område som ligger i Ånge kommuns sydvästra del. Området består av skogsmark och våtmarker med en rik flora och fauna. Här finns bland annat tjäder, orre och järpe. Det finns också möjlighet att fiska i någon av de många sjöarna som finns i området.
Örastupet
Örastupet är ett vattenfall i Ljusnan nordost om Sveg.