Ragnhildsgrottan

Ragnhildsgrottan ligger under ett mycket stort flyttblock väster om Överhogdal. Grottan sägs ha fått sitt namn från Ragnhilds som under något av krigen på 1500- eller 1600-talen mellan Sverige och Norge blev ertappad med att smuggla förnödenheter till fienden. Hon dömdes då till fredlöshet och hon sökte skydd i grottan.

Källa: https://hogdalsbygden.se/ragnhildsstenen-och-ragnhildsgrottan/

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/8bd483fe-2990-4b43-9809-c1bfec89c50a

Karta till Ragnhildsgrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Kuttingsgrottan

Kuttingsgrottan är en grotta öster om Överhogdal. Grottan är en ca 5 meter gånger 1.5 meter stor, längst i grottan finns en mindre kammare. Grottan ligger under ett antal stora block.

Gunnar-Björnsgrottan

Gunnar-Björnsgrottan är en mindre grotta under ett flyttblock öster om Överhogdal. Enligt sägnen ska Gunnar-Björn bott i grottan då han var fredlös.

Vitvattsknättens Brandtorn

Vitvattsknättens Brandtorn ligger nordväst om Ytterhogdal. Tornet är ett 12 meter högt järntorn som byggdes 1941. Vi är dock osäkra på om tornet fortfarande står kvar, men på flygfoton ser så ut.

Fnuschens Brandtorn

Fnuschens Brandtorn ligger sydväst om Ytterhogdal. Tornet byggdes 1924 and Bergviks bolag för att underlätta brandbevakning. Tornet var aktivt fram till 60-talet då brandflyget ersatte den fasta brandtornen. 1974 genomfördes en renovering av tornet. Tornet är 11 meter höjd och vid klart väder ska det gå att de Klövsjöfjället och Sonfjället.

Örastupet

Örastupet är ett vattenfall i Ljusnan nordost om Sveg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *