Reors grotta

Reors grotta ligger norr om Munkedal. Grottan ligger under ett utskjutande klippblock. Enligt legenden så var Reor en förrymd fånge som ska gömt sig i grottan på 1600-talet.

Källa: https://www.munkedal.se/uppleva-och-gora/idrott-motion-och-friluftsliv/friluftsliv-och-motion/vandringsleder-och-strovomraden/bohusleden

Källa: https://www.geocaching.com/seek/gallery.aspx?guid=646070a2-f067-48a1-b7a3-2259b0efa391

Karta till Reors grotta

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Jörgens grotta

Jörgens grotta, som även verkar kallas Reors grotta, ligger norr om Munkedal. Grottan är en mindre sprickgrotta som är 4 meter lång och ungefär 1 meter i tak. Enligt legenden så var Reor en förrymd fånge som ska gömt sig i grottan på 1600-talet.

Grottberget i Åsen

Grottberget i Åsen ligger norr om Munkedal. Grottan är en blockgrotta som ligger i en rasbrant och är totalt 14 meter lång.

Bergjätteugnen

Bergjätteugnen är en grotta norr om Munkedal. Grottan är en sju meter lång krypgång.

Brålandsfallet

Brålandsfallet ligger i Örekilsälven norr om Munkedal. Här fanns tidigare en kvarn, på älvens östra sida kan du fortfarande se delar av kvarnens fundament. 1991 byggdes här en laxtrappa för att underlätta laxens vandring. https://www.instagram.com/p/Bk2hYF4F9vJ/ Källa:

Kattommane

Kattommane öster om Munkedal ska enligt uppgift vara en sex gånger fem meter stor grotta.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

 1. Hej. Stämmer koordinaterna till Reors grotta?
  För om man följer de skyltar som finns uppsatta så kommer man till Jörgens grotta!? Uppvuxen i området och alltid bara hört talas om Jörgens grotta, på senare år har en skylt kommit upp om reors.. Men tittar man på kartan här så ligger ju reors ganska nära kärnsjön.. Finns det en grotta där oxå alltså?!

  1. Hej,

   Det verkar som du är något på spåret här.. Har kollat igenom mina källor lite snabbt och det ser ut som jag har fel position på Reors grotta, precis som du tänker. Men i så fall pekar det på att Jörgens grotta och Reors grotta är samma. Jag ska gräva lite mer dock och har du någon mer info så tar jag gärna emot det! Tack så jättemycket för att du hjälper mig rätta fel!

   Mvh Johan

   1. Jag har beslutat mig för att så ihop denna grotta med Jörgens grotta. Koordinaterna för denna verkar vara fel och de koordinater jag hittar verkar peka på att Jörgens grotta och Reors grotta är den samma. Hittar du någon mer information så får du gärna höra av dig. Åter igen, TACK! =)

    1. Okej då behöver jag inte göra nån upptäcktsfärd i vår på det ”nya” stället 😉
     Har läst att denne Jörgen bodde i den grottan för massa år sedan, han gjorde enl en bok om området här dopfunt och predrikstol till kyrkan i håby, tror att det va för att avtjäna nått straff.
     Har inte nån direkt info varför det även heter reors grotta, har bara kallats Jörgens grotta av folk i området.
     Tack för en mkt bra sida!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.