Rösjögrottan

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Rösjögrottan ligger norr om Motala. Grottan, som ligger i kanten av en rundhäll, är av den ovanliga typen horisontell jättegryta. En isälv anses ha bildat en kraftig virvel på platsen, som fått stenar och grus att röra sig mot bergväggen på ett sådant sätt att en grotta med släta, rundade väggar bildades. Grottan är cirka 4 meter lång.

Rösjögrottan ska ha använts av tjuvarna Hjert och Tector, de sista som blev offentligt avrättade i Sverige.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC5VTP4

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6sj%C3%B6grottan

Karta till Rösjögrottan

Visa positionen i Google Maps

Äventyr i närheten

Svedbergagrottan

Grottan som även är känd som Gruvgrottan ligger längst in i en gammal gruvstoll. Via en 0.7 meter hög krökt gång kommer man efter ca 2 meter in i en liten sal där smala gångar fortsätter åt två håll. Längst in sipprar det fram en källa.

Fläskkyrkan

Fläskkyrkan är en grotta som ligger längs stranden vid norra delen av Vättern. Grottan är bildad i berget som spruckit. Öppningen är 3 x 4 meter, innanför finns en gång som efter ca 5 meter smalnar av till en låg gång som fortsätter snett uppåt. Det finns också några mindre sidogångar.

Rödingstorps grotta

En bäck rinner under fast kalkberg och man går in i grottan genom bäckens utlopp. Från en yttre kammare kan man krypa drygt 20 meter till två inre kammare. Den inre av kammarna nås bara vid lågvatten och genom en trång kryppassage. Totalt har grottan en längd av 50 meter.

Björnstugugrottan

Björnstugugrottan är ca sju m lång, fyra m hög och fyra m bred. Grottan bildas av stora flyttblock som är staplade på varandra.

Karstorpsgrottan

Karstorpsgrottan ligger söder om Askersund. Grottan är en imponerande blockgrotta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *