Rösjögrottan

Rösjögrottan
Rösjögrottan

Rösjögrottan ligger norr om Motala. Grottan, som ligger i kanten av en rundhäll, är av den ovanliga typen horisontell jättegryta. En isälv anses ha bildat en kraftig virvel på platsen, som fått stenar och grus att röra sig mot bergväggen på ett sådant sätt att en grotta med släta, rundade väggar bildades. Grottan är cirka 4 meter lång.

Rösjögrottan ska ha använts av tjuvarna Hjert och Tector, de sista som blev offentligt avrättade i Sverige.

Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GC5VTP4

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6sj%C3%B6grottan

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Karta till Rösjögrottan

Visa positionen i Google Maps
Visa positionen på Hitta.se

Äventyr i närheten

Svedbergagruvan

Svedbergagruvan en gammal järngruva. Här finns en mindre stollgång som är fyra meter lång och längst in finns en ca 70 cm hög öppning som leder in i en grotta. Efter ca 2 meter kommer man in i en liten sal där smala gångar fortsätter åt två håll. Längst in sipprar det fram en källa. Svedbergagruvan

Fläskkyrkan

Fläskkyrkan är en grotta som ligger längs stranden vid norra delen av Vättern. Grottan är bildad i berget som spruckit. Öppningen är 3 x 4 meter, innanför finns en gång som efter ca 5 meter smalnar av till en låg gång som fortsätter snett uppåt. Det finns också några mindre sidogångar.

Rödingstorps grotta

Rödingstorps grotta ligger söder om Zinkgruvan. En bäck rinner under fast kalkberg och man går in i grottan genom bäckens utlopp. Från en yttre kammare kan man krypa drygt 20 meter till två inre kammare. Den inre av kammarna nås bara vid lågvatten och genom en trång kryppassage. Totalt har grottan en längd av 50 meter. Källa: https://www.geocaching.com/geocache/GCT133 Källa: http://www.motalabiologiskaforening.se

Björnstugugrottan

Björnstugugrottan är ca sju m lång, fyra m hög och fyra m bred. Grottan bildas av stora flyttblock som är staplade på varandra.

Karstorpsgrottan

Karstorpsgrottan ligger söder om Askersund. Grottan är en imponerande blockgrotta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.