Rövarekulan

Rövarekulan är en grotta söder om Storebro mellan Vimmerby och Hultsfred. Grottan är en naturlig berggrotta som är ungefär åtta meter lång, två meter bred och en och halv meter hög.

Enligt traditionen har stigmän hållit till här i forna dagar. Också folk som deltog i Dackefejden ska ha bivackerat här, liksom de beryktade stortjuvarna Hjert och Tector. Äventyrslystna har letat efter skatter här och det sägs att man vid ett tillfälle påträffade en dolk och andra mystiska ting.

Källa: https://app.raa.se/open/fornsok/lamning/d206f5ac-3059-4acc-a3eb-375267d18941

Karta till Rövarekulan

Visa positionen i Google Maps

Det finns risker med att besöka en grotta, du gör besöket på egen risk. Om du är osäker på säkerheten avstå!

Äventyr i närheten

Ättestupan

Ättestupan ligger vid Pelarne sydväst om Vimmerby. Det berättas att den 10 meter höga klippa som finns har har använts som ättestupa.

Lönneberga grotta

Lönneberga grotta ligger mellan två flyttblock, taket till ingången nerrasat. Enligt sägnen ska Nils Dacke varit gömd här, då han förföljdes av Gustav Vasas krigsmän.

Amaliagrottan

Amaliagrottan är en grotta väster om Vimmerby. Grottan ligger i Korpaberget längs en klippbrant ned mot Försjön. Grottan har skapats av stora block som fallit ned från klippbranten ovanför, grottan rymmer 25-30 personer invändigt. Ovanför grottan går ett klipptak 10-12 meter ut från branten och bildar ett överhäng. Enligt lokala sägner ska

Skomakarekammaren

Skomakarekammaren är en grotta nordväst om Vimmerby. Grottan har bildats av att ett stort stenblock har lossnat från bergsbranten och mellan blocket och bergsbranten har bildats en gång. Det inre av gången är tillstängt av rasmassor.

Lasse-Maja grottan

Lasse-Maja grottan har flera namn bland annat Lasse-Maja kammaren, Skattegömman och Stora Lassa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *